Daley Blind maakt kort voor het verstrijken van de transferperiode de overstap van Ajax naar Manchester United. 

Dat maakt Ajax zaterdag bekend op de clubsite. De middenvelder annex verdediger van de Amsterdammers zou een contract voor vier jaar met een optie voor nog een seizoen gaan ondertekenen bij de club van oud-bondscoach Louis van Gaal.

Met de overgang is een bedrag van 17,5 miljoen euro gemoeid. Het akkoord tussen de clubs is nog wel onder voorbehoud van vervulling van een aantal voorwaarden. Zo moet Blind er zelf nog uit zien te komen met United en ondergaat hij nog een medische keuring.

De geruchten dat Van Gaal de 24-jarige Blind aan zijn selectie wilde toevoegen, deden al langer de ronde. Toch leek de transfer met het sluiten van de transfermarkt in zicht uit te blijven.

De recente slechte resultaten van Manchester United deden de interesse van de trainer voor de Ajacied weer aanwakkeren. De 'Mancunians' hebben nog maar 1 punt in de competitie behaald en werden daarnaast in de League Cup met 4-0 uitgeschakeld door MK Dons, dat op het derde niveau uitkomt.

Versterkingen

De roep van Van Gaal om versterkingen werd door die resultaten groot en gehonoreerd door de clubleiding. Dinsdag werd de Argentijn Angel di Maria voor omgerekend 75 miljoen euro vastgelegd. Hij is de duurste speler ooit die de overstap naar de Premier League maakte. Blind, die nog een contract had tot 2016 in de Arena, is de volgende miljoenenaankoop.

Eerder haalde Van Gaal ook al Luke Shaw, Ander Herrera en Marcos Rojo naar Manchester. De Engelse club trok deze zomer bijna 200 miljoen euro uit voor nieuwe spelers.

Ajax heeft nog geen vervanger voor Blind vastgelegd. Directeur voetbalzaken Marc Overmars zou wel zijn oog hebben laten vallen op Daley Sinkgraven van sc Heerenveen.

Voetballers kunnen nog tot en met 1 september wisselen van club. Daarna is de transferperiode gesloten.

Ajax reist zonder Blind naar FC Groningen | Bekijk alle transfers in de eredivisie | Volg al het transfernieuws in de rubriek Transferstumult