PEC Zwolle heeft donderdag bij het debuut in de Europa League verdienstelijk met 1-1 gelijk gespeeld tegen Sparta Praag.

De Zwollenaren kwamen een kwartier voor tijd dankzij Jody Lukoki op voorsprong, maar vijf minuten later was het alweer gelijk via Ladislav Krejci.

Maikel van der Werff miste in de eerste helft nog een strafschop namens PEC. De return is over een week in Praag.

PEC bleek bij de Europese ouverture totaal geen last van plankenkoorts te hebben. De ploeg van Jans speelde alsof het een modale thuiswedstrijd in de eredivisie betrof: verzorgd, met op de juiste momenten tempo in de passing en voortdurend op de aanval gericht.

Met name Ben Rienstra maakte op het Zwolse middenveld als spelbepaler en gangmaker de nodige indruk. PEC verzuimde zichzelf in de aantrekkelijke eerste helft te belonen. De manschappen van Jans kwamen voor de rust veelvuldig in scoringspositie. In de afronding ontbeerde de thuisclub echter scherpte, overzicht en een beetje geluk.

Necid

De Tsjechische centrumspits Tomas Necid, die de voorkeur had gekregen boven Stef Nijland, toonde zich niettemin een aanwinst. De 26-jarige huurling van CSKA Moskou was zowel door de lucht als over de grond steeds aanspeelbaar en was indien mogelijk ook doelgericht.

Na een prima Zwolse aanval werd Necid in de 20e minuut neergelegd. Verdediger Maikel van der Werff kon de strafschop niet benutten.

Lukoki

De pijnlijke redding van doelman David Bicik deerde PEC Zwolle nauwelijks. De ploeg van Jans bleef tot aan de pauze domineren, maar kon keeper Bicik niet verrassen. Het fletse Sparta Praag was pas in de slotfase van de eerste helft enigszins gevaarlijk.

Met Jody Lukoki voor Nikos Loannidis trachtte Jans zijn ploeg aanvallend nog wat sterker te maken. Maar Sparta Praag liet zich niet opnieuw onder druk zetten en gaf weinig ruimte meer weg. Toch leek PEC Zwolle verdiend te gaan winnen na een doelpunt van Lukoki in de 77e minuut, op aangeven van Jesper Drost (1-0).

Vijf minuten later was het door Ladislav Krejci echter alweer gelijk (1-1). Daardoor verlieten de dappere Zwollenaren nadien toch nog ietwat teleurgesteld het veld.

Lukoki: 'PEC doet niet onder voor dit Sparta Praag' | Jans: 'Hebben onszelf duidelijk tekortgedaan' | Bekijk alle uitslagen in de Europa League