Feyenoord-coach Fred Rutten hoopt dat het niveau van zijn selectie sneller omhoog gaat dan momenteel het geval is.

"Ik ben een vrij ongeduldig man en wil goede dingen zien. Natuurlijk merk ik heel langzaam dat we groeien, maar naar mijn gevoel moet dat sneller", aldus de trainer.

"Ik kan alleen geen ijzer met handen breken, dat is een proces. Ik had liever dat we gisteren al die volgende stap hadden gemaakt, maar dat is helaas niet zo."

Feyenoord begon het seizoen zondag met een magere 1-0 zege bij ADO Den Haag. Rutten rekent erop dat de thuiswedstrijd vrijdag tegen sc Heerenveen beter verloopt.

"De slordigheidjes die we daar zeker in de tweede helft hadden, moeten eruit. De automatismen moeten we erin slepen en dat gaat wel gebeuren."

Kunstgras

Rutten rekent op een omslag nu Feyenoord in eigen stadion mag spelen. " Ik denk dat het tempo een stuk hoger zal liggen. Het is een groot verschil van kunstgras naar normaal gras", verwijst de trainer naar het veld van ADO.

De Wijchenaar liet duidelijk blijken dat de ondergrond van naast de Hagenaars nog vijf clubs in de eredivisie hem niet aanstaat. "Het mag van mij wel een thema worden in Nederland."

"Bijna alle echte voetballiefhebbers zijn absoluut geen voorstander van dat soort velden. Alle EK's en WK's worden toch ook op gewoon gras gespeeld."

Hij ziet geen mogelijkheid om iets aan het aantal kunstgrasvelden te doen. "Ik begrijp wel dat er andere belangen spelen, maar het is erg jammer."

Draven

Behalve de grasmat heeft Rutten niet het idee dat de transfergeruchten rond Jordy Clasie en eventuele nieuwe aankopen invloed zullen hebben op het spel van zijn selectie.

"In dat geval had ik een zeer onrustig elftal gezien dat gaat hollen en draven. Dit is Feyenoord en daar bestaat altijd beweging, dat hoort bij topsport. Het zijn allemaal jonge honden en daar moeten ze mee om leren gaan."

"Het werken bij Feyenoord verloopt precies zoals ik me had voorgesteld. Een mooie volksclub met een kritisch legioen en een verwachtingspatroon. Ik word er niet onrustig van, ik word hier iedere dag gewogen."