Arjen Robben behoort tot de drie genomineerden voor de prijs van Europees voetballer van het seizoen.

De Groninger van Bayern München gaat de strijd aan met zijn ploeggenoot Manuel Neuer en Cristiano Ronaldo (Real Madrid).

Onder anderen Lionel Messi behoort tot de afvallers. De Argentijn van FC Barcelona werd door de stemgerechtigde journalisten op plaats vijf gezet, vlak onder Thomas Müller. Diego Costa, Angel Di Maria, James Rodriguez, Philipp Lahm en Luis Suarez zijn ook afgevallen.

De winnaar wordt op 28 augustus bekendgemaakt tijdens de loting voor de groepsfase van de Champions League.

De prijs voor Europees voetballer van het jaar werd in 2011 in het leven geroepen. De winnaars tot nu toe zijn Messi (2011), Andrés Iniesta (2012) en Franck Ribéry (2013).

Bronzen Bal

Robben en Neuer pakten afgelopen seizoen met Bayern de Duitse titel en bereikten als titelverdediger de halve finales van de Champions League, waarin Real Madrid te sterk was.

Op het WK in Brazilië veroverde Neuer met de 'Mannschaft' de wereldtitel, Robben leidde Oranje naar de derde plaats. De aanvaller uit Bedum kreeg na afloop de Bronzen Bal, als op twee na beste speler van het toernooi na Messi en Müller.

Ronaldo schoot Real Madrid met liefst zeventien doelpunten naar de zege in de Champions League. 'La Décima' was voor de club de tiende winst van de belangrijkste prijs voor Europese clubs.

Op het WK kon de Portugese aanvaller mede vanwege fysieke problemen de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken.