Miroslav Klose komt niet meer in actie voor de Duitse nationale ploeg. De 36-jarige aanvaller wil zich na de gewonnen wereldtitel volledig op zijn club Lazio Roma concentreren.

Klose scoorde maar liefst 71 keer in 137 interlands. Hij maakte tijdens het laatste WK zijn vijftiende en zestiende treffer op een mondiale eindronde.

Daarmee is hij topscorer aller tijden op het toernooi. De Braziliaan Ronaldo bleef steken op vijftien goals.

Klose, die vlak voor het WK Gerd Müller onttroonde als Duits topscorer aller tijden, zegt op de website van de Duitse voetbalbond dat records voor hem op het tweede plan kwamen.

"Successen behalen met het team was het belangrijkste. Met de ploeg hebben we het grote doel gerealiseerd: wereldkampioen worden. Ik wil al mijn teamgenoten bedanken, zonder hen had ik nooit zoveel kunnen bereiken." 

"In Brazilië is een droom in vervulling gegaan. Ik ben trots en gelukkig dat ik een bijdrage mocht leveren aan dit grote succes. Het is simpelweg onmogelijk om op een mooier moment afscheid te nemen."

Löw 

Klose is na Philipp Lahm de tweede Duitse speler die na de behaalde wereldtitel afscheid neemt. Bondscoach Joachim Löw van de 'Mannschaft' denkt niet dat de aanvaller nog van gedachten verandert.

"Zijn besluit staat vast, dat is wel duidelijk nadat ik hem een paar keer heb gesproken. Hij heeft er lang over nagedacht en zijn familie betrokken bij de beslissing."

"Hij komt niet snel terug op zijn woorden. Dat bleek ook tijdens het WK. Ik wist gewoon dat Miroslav topfit zou zijn als het erop aan zou komen."

Bescheiden

Volgens Löw gaat Klose de boeken in als een bescheiden wereldster. "Hij is een van de beste aanvallers die het voetbal heeft voortgebracht. Voetballend is hij sterk, hij kan uitstekend koppen en op zijn inzet is nooit iets aan te merken."

"Miroslav is ook iemand die Fair Play hoog in het vaandel heeft staan. Voor hem was het altijd een eer om te worden opgeroepen voor de Duitse nationale ploeg. Zijn interlandloopbaan valt bijna niet te overtreffen."

Klose vierde zijn interlanddebuut op 24 maart 2001. Als invaller kwam hij destijds in Leverkusen binnen de lijnen voor Oliver Neuville. Vlak voor tijd maakte de spits de winnende treffer: 2-1.

Uniek

De aanvaller speelde afgelopen maand zijn vierde WK na eerdere optredens in 2002, 2006 en 2010. Ook maakte Klose deel uit van de Duitse selecties voor de EK's van 2004, 2008 en 2012.

Klose is de enige speler die zijn opwachting maakte in vier halve finales op een WK.