FC Twente verkocht deze zomer Dusan Tadic en Quincy Promes. Dat de club daardoor 25 miljoen euro kan uitgeven is ver bezijden de waarheid volgens voorzitter Joop Munsterman.

"De gedachte dat er 25 miljoen te besteden is, klopt helaas niet. Was het maar zo", aldus de Twente-preses op de clubwebsite

"Dat zou mooi zijn, maar de realiteit in het huidige voetbal is dat er gemiddeld een derde deel van de transfersom per jaar binnenkomt en daar moeten ook nog eerst de verplichtingen vanaf."

De voorzitter voelde zich genoodzaakt te reageren op de berichtgeving in de media, omdat deze 'niet of nauwelijks' klopt. "Dan verstrekken we de informatie liever zelf."

Transfers

De overgang van Tadic naar Southampton heeft de Tukkers een bedrag van dertien miljoen euro (exclusief één miljoen euro aan bonussen) opgeleverd, maar dat moet met nog vijf partijen gedeeld worden.

"Dat zijn FC Groningen, zijn agenten, de speler zelf, Doyen Sports Group en een solidariteitsbijdrage. Dan blijft de helft van het bedrag over en dat wordt verdeeld over drie betalingstermijnen."

Hetzelfde geldt voor de transfer van Promes naar Spartak Moskou. Volgens Munsterman was met die overstap een geldsom van 11,5 miljoen euro gemoeid, die kan oplopen tot 13,5 miljoen euro. "Ook van dit bedrag blijft de helft over, en geldt tevens de gespreide betaling van drie jaartermijnen."

Categorie 1

De verkoop van de twee spelers heeft voor nieuwe versterkingen gezorgd in de vorm van Kasper Kusk en Kamohelo Mokotjo. "Maar ook onze financiële positie heeft grote aandacht nodig", meldt Munsterman. "De transfer van Quincy kwam onverwacht, maar bij een heel goed bod moet je aan de toekomst van de club denken.

Twente is door de KNVB ingedeeld in de categorie 1, waardoor alle transacties boven de 50.000 euro door de bond goedgekeurd moeten worden. "Wij hebben uitstekend contact met de KNVB over de voortgang van ons plan van aanpak en de transfers. De goedkeuringen voor de transfers van Kusk en Mokotjo lagen er heel snel."