Aan de hand van 10 getallen blikken we elke maandag terug op de gebeurtenissen in het eredivisieweekeinde. Deze keer onder meer aandacht voor een huidige en een voormalige topspits: Samuel Eto'o en Marco van Basten.

5
In de Ajax-kleedkamer hoor je er niet echt bij als je niet scoort bij je eredivisiedebuut. Vijf spelers in de selectie van de Amsterdammers openden meteen hun account bij hun eerste officiële optreden in de vaderlandse competitie. Nick Viergever maakte het kwintet - Ricardo Kishna, Jaïro Riedewald, Niklas Moisander en Davy Klaassen gingen hem voor - vol.

40
Liefst veertig keer floot scheidsrechter Danny Makkelie voor een overtreding bij het treffen tussen ADO Den Haag en Feyenoord dat herinneringen opriep aan het WK-duel tussen Nederland en Portugal in 2006. In 32,5 procent van de gevallen besloot de arbiter het niet bij een vrije trap te laten. Nooit eerder vielen er in een eredivisieduel meer dan elf gele kaarten.

2.280
Het netto salaris in euro's dat Ajax-target Samuel Eto'o per uur toucheerde bij een van zijn vorige clubs Anzhi. Er zijn spelers van FC Dordrecht die dat bruto per maand niet eens halen. Eto'o beslist uiterlijk woensdag of hij zijn loopbaan vervolgt in de Amsterdam Arena.

17
PSV mag met recht de 'angstgegner' worden genoemd van Willem II. Liefst zeventien keer op rij pakten de Tilburgers geen punt tegen de kapitaalkrachtigere provinciegenoot. Geen enkele club verloor meer duels op rij van een bepaalde tegenstander. Go Ahead Eagles ging ook ooit zeventien keer op rij onderuit, maar dan tegen Ajax.

3 (I)
Drie keer is scheepsrecht voor Marco van Basten. De voormalige supervedette werd bij zijn vorige twee clubs, Ajax en sc Heerenveen, pootje gelicht bij zijn eredivisiedebuut. In dienst van AZ slaagde Van Basten wél voor zijn eerste examen. Opvallend tegen Heracles Almelo was dat alle leden van zijn voorhoede - Steven Berghuis, Muamer Tankovic en Guus Hupperts - zich lieten fêteren als doelpuntenmaker.

18.450
Zoveel achtereenvolgende minuten kwam Jelle ten Rouwelaar in actie voor NAC Breda. De doelman verbeterde met zijn 205e volledige duel op rij het record van zijn ambtsbroeder Ruud Hesp. Smetje was wel dat NAC Breda er niet in slaagde promovendus Excelsior op de knieën te krijgen: 1-1.

1
Op de quizvraag "Wie maakte het eerste eredivisiedoelpunt van het seizoen 2014/2015?" dient het antwoord "Jesper Drost" te worden gegeven. De middenvelder van PEC Zwolle sluit aan in de rij van Sepp De Roover (2008), Christophe Grégoire (2009), Ramon Zomer (2010), Guyon Fernandez (2011), Jens Podevijn (2012) en Ricardo van Rhijn (2013).

7.394
Het aantal volgers van @fcdordrechtnl maandagochtend. Veel te weinig als het aan ons ligt, want de kersverse eredivisionist blijkt op Twitter over humor en een gezonde dosis zelfspot te beschikken. Die laatste eigenschap hoefde bij de ouverture niet te worden aangesproken; sc Heerenveen werd in eigen huis op een 2-1 nederlaag getrakteerd. FC Dordrecht is daarmee al 10 eredivisieduels ongeslagen, de appendix van het seizoen 1994/1995 meegerekend.

3 (II)
In de eerste speelronde vielen 27 treffers, goed voor een typisch hoog eredivisiegemiddelde van 3 goals per wedstrijd. Wel ligt het moyenne iets lager dan vorig seizoen bij de eindafrekening (3,19). De spitsen hebben nog 297 wedstrijden om daar iets aan te doen.

20
Over zoveel dagen sluit de transfermarkt en weten de trainers van de eredivisieclubs pas echt waar ze aan toe zijn. FC Twente-coach Alfred Schreuder werkte de hele voorbereiding aan een ingenieus systeem met een belangrijke rol voor Quincy Promes om zijn raspaardje enkele dagen voor het eerste duel te zien vertrekken. Met drie centrumspitsen in de basis kwamen de Tukkers bij SC Cambuur niet verder dan een 1-1 remise.