PSV heeft in navolging van Feyenoord en Ajax geen steek laten vallen in de eerste speelronde van de eredivisie. De Eindhovenaren wonnen zondag na een doeltreffende openingsfase met 3-1 bij promovendus Willem II.

Doelman Kostas Lamprou speelde een negatieve hoofdrol bij de thuisclub.

De Griek blunderde voorafgaand aan de openingstreffer van PSV en kreeg bij een 2-1 achterstand een rode kaart voor een overtreding op Georginio Wijnaldum, die net als zijn mede-WK-ganger Memphis Depay in de basis begon.

Uit de daaropvolgende penalty - de overtreding werd begaan binnen het strafschopgebied - maakte Depay de beslissende 3-1. 

Willem II had zich goed hersteld van een rampzalige beginfase. Al binnen tien minuten keken de Tilburgers door defensieve fouten tegen een 2-0 achterstand aan.

Nooit eerder incasseerde Willem II in een thuisduel in de eredivisie in de eerste tien minuten twee doelpunten.

Beloond

Eerst profiteerde Jürgen Locadia van het verkeerd uitkomen van Lamprou (de huurling van Feyenoord verslikte zich in een stuit van de bal), waarna Depay geen strobreed in de weg werd gelegd en de bal kon binnenschuiven voor de 2-0.

Na de goal van Depay verzuimde PSV om verder uit te lopen, waarna de wedstrijd een beetje doodbloedde. Willem II probeerde wel het initiatief te nemen en werd vlak voor rust beloond voor het doorzettingsvermogen toen Bruno Andrade zich knap vrijspeelde en doelman Jeroen Zoet passeerde.

In de beginfase van de tweede helft liet Willem II een heel ander gezicht zien dan in de eerste periode van de eerste helft. Met goed positiespel werd PSV naar achteren gedrukt en als Stijn Wuytens iets beter had gemikt, zou het vlak na rust 2-2 hebben gestaan.

Beslissing

PSV stelde daar weinig tegenover, op een schot van Adam Maher - dat nota bene door zijn eigen ploeggenoot Luuk de Jong werd geblokt - na.

Na de rode kaart voor Lamprou en de benutte strafschop van Depay kon Willem II de hoop op een stunt opgeven. Beide teams speelden het duel vervolgens plichtmatig uit.

PSV heeft nu de laatste zeventien duels met de provinciegenoot in winst omgezet. De brigade van coach Phillip Cocu treft zaterdag in de tweede speelronde NAC Breda, in Eindhoven. Willem II treedt zondag in het strijdperk met FC Utrecht.

Wijnaldum tekent maandag nieuw contract bij PSV