Marco van Basten vond dat AZ het bij zijn debuut als trainer in Alkmaarse dienst goed had uitgespeeld tegen Heracles Almelo (3-0 winst).

"In de tweede helft waren we aan de bal wat vaardiger. We wilden op een goede manier druk geven, maar dat lukte niet. Mooi dat alle spitsen hebben gescoord", zei Van Basten, die deze zomer overkwam van sc Heerenveen.

"3-0 hier is niet gewoon. Zij spelen heel dynamisch, met veel aanvallers. Achterin stond het bij ons goed en langzaam kregen we meer grip. Ik denk dat we al redelijk op elkaar zijn ingespeeld. Een goede eerste stap."

Steven Berghuis, de maker van de openingstreffer, was blij met de ruime winst maar had ook kritiek. "Qua resultaat is het heel goed, maar voor mijn gevoel hebben we niet goed gespeeld. Wij willen domineren, maar Heracles deed dat beter."

"Die 0-1 kwam op het juiste moment. We hebben voorin de spelers daarvoor, maar van hen mag je niet een heel seizoen afhankelijk zijn.''

Simpel

Heracles-coach Jan de Jonge was snel klaar met zijn analyse. "Simpel. Tot de 1-0 voor AZ was het een aardige wedstrijd van ons, met kansen. Daarna verloren we het hoofd. Wordt het 0-1, dan is het 'stay in the game', zoals de Engelsen zeggen. Dat deden we niet. Al was die tweede wel een wereldgoal.''

De in Almelo teruggekeerde Mark-Jan Fledderus had zichtbaar de smoor in na de nederlaag. "We geven die goals veel te gemakkelijk weg. Dat zegt alles'', mopperde de aanvoerder van Heracles op FOX Sports.

"In de eerste helft waren we gelijkwaardig. Misschien dat uiteindelijk de individuele kwaliteiten het verschil maken. Ineens is het 0-2. We worden vervolgens ongeduldig en gaan naar voren lopen. Dan worden de ruimtes op het veld veel te groot.''

Ruime zege AZ op Heracles bij debuut Van Basten