FC Dordrecht heeft zaterdag zijn rentree in de eredivisie gevierd met een overwinning. De promovendus won zijn eerste duel op het hoogste niveau sinds 1995 met 2-1 bij sc Heerenveen.

Joris van Overeem was de gevierde man in het Abe Lenstra Stadion door tien minuten voor tijd het winnende doelpunt te maken.

In de eerste helft leek een verrassing lang ver weg bij het duel uit de eerste speelronde. Heerenveen was de bovenliggende partij en zenuwen leken Dordrecht, dat met een minimale begroting van 4 miljoen euro aan het avontuur in de eredivisie is begonnen, parten te spelen.

De thuisploeg kwam via Hakim Ziyech al snel terecht op voorsprong, maar een goal van Giovanni Korte op slag van rust kantelde de wedstrijd.

In de tweede helft zakte Heerenveen ver weg en Dordrecht profiteerde door met de drie punten uit Friesland te vertrekken.

Onoplettendheid

Heerenveen domineerde in de beginfase en in de veertiende minuut leverde dat de openingstreffer op. Aanwinst Jordy Buijs zette knap voor vanaf de rechterkant en Ziyech profiteerde bij de tweede paal koppend van onoplettendheid bij Ilias Haddad: 1-0.

Tien minuten later schonk Ziyech een grote kans aan Mark Uth, maar de spits, die de voorkeur kreeg boven de Deense aanwinst Thomas Dalgaard, stuitte één op één op Dordrecht-doelman Filip Kurto.

De oud-speler van Roda JC had even later geluk dat een schot van Uth via zijn handen op de paal belandde, waardoor de keeper de bal kon oprapen.

Klemmen

Dordrecht kwam in de eerste helft amper in de buurt van het Friese doel, maar de promovendus werd op slag van rust geholpen door Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt.

De Zweed wist de bal niet te klemmen na een voorzet van Funso Ojo uit een vrije trap en Korte kon daardoor raak schieten. De linksbuiten was de eerste doelpuntenmaker voor FC Dordrecht in de eredivisie sinds Ronald Hoop op 28 mei 1995 tegen FC Volendam.

De gelijkmaker dreunde nog door bij de thuisploeg in de tweede helft. Het liep niet meer bij Heerenveen, dat amper nog iets wist te creëren. Het FC Dordrecht van coach Ernie Brandts kreeg via een kopbal van Korte wel een goede kans, maar de bal ging net naast.

Fout

De nieuwe trainer van de Friezen, Dwight Lodeweges, greep na 54 minuten in en bracht Dalgaard alsnog. Ook kwam Yanic Wildschut in het veld voor collega-aanvaller Luciano Slagveer.

Het zorgde niet voor een ommekeer. Rechtsbuiten Everon Pisas van 'Dordt' tikte een voorzet naast het doel van Nordfeldt. Aan de andere kant mikte Wildschut voorlangs na een snelle uitbraak.

Tien minuten voor tijd kwamen de bezoekers op voorsprong en wederom lag een defensieve fout aan de basis. De 20-jarige Joost van Aken verspeelde de bal op de rand van zijn eigen zestienmetergebied aan Van Overeem en de AZ-huurling profiteerde gretig van het buitenkansje: 1-2.

In de slotfase ging Heerenveen alles of niets spelen, maar de grootste kansen waren voor Dordrecht, dat meer dan genoegen nam met de krappe zege.

Matchwinner Van Overeem: 'Dordrecht gaat nog veel winnen'