FIFA-baas Sepp Blatter heeft zijn critici uitgedaagd om het tegen hem op te nemen in de voorzittersverkiezing volgend jaar. De Zwitser riep hen zaterdag op 'het risico te nemen'.

De 78-jarige Blatter kreeg de afgelopen maanden veel kritiek van met name de Europese voetbalbonden.

KNVB-preses Michael van Praag haalde in juni nog hard uit naar Blatter en riep hem op zich niet meer kandidaat te stellen. "Het beeld van de FIFA is slechter geworden na alles wat er de laatste jaren is gebeurd", zei Van Praag die doelde op corruptieschandalen. "Hoe je het ook wendt of keert, Blatter is eindverantwoordelijk."

Tot nu toe heeft zich nog maar één tegenkandidaat voor Blatter gemeld, de Fransman Jérôme Champagne. Ook van UEFA-baas Michel Platini wordt verwacht dat hij zijn kandidatuur binnenkort bekend maakt. De oud-voetballer heeft eind augustus een persconferentie gepland.

Praatjes

Voor Blatter is dat niet voldoende. "Als je het risico wilt nemen, neem dan het risico. Geen praatjes - ga de strijd aan, dan zul je het zien."

Blatter is al sinds 1998 aan de macht bij de wereldvoetbalbond. Toen volgde hij Joao Havelange op die 24 jaar de scepter had gezwaaid bij de FIFA.

Tijdens Blatters laatste herverkiezing in 2011 beloofde hij nog aan zijn laatste termijn te beginnen, maar daar kwam de Zwitser op terug en eerder dit jaar kondigde hij definitief zijn kandidatur aan.