SV Spakenburg moet vrezen voor het kwijtraken van het behaalde kampioenschap in de Topklasse in het seizoen 2011-2012.

Dat blijkt zaterdag uit een verklaring van de KNVB.

De reactie van de voetbalbond volgt daags na een onthulling van NRC Handelsblad, waaruit bleek dat verschillende spelers van de topclub bij de amateurs in het betreffende seizoen gebruik maakten van doping.

Naast individuele spelers, die bij dopinggebruik in principe twee jaar worden uitgesloten van wedstrijden, trainingen en activiteiten van de KNVB, kan SV Spakenburg zelf dus ook gestraft worden.

"In het Dopingreglement staat ook dat het vervallen van wedstrijd/competitieresultaten en/of het verlies van medailles tot de mogelijkheden behoort als blijkt dat meer dan twee teamleden de dopingregels hebben overtreden", valt te lezen in de verklaring van de voetbalbond. "Op dit moment wachten wij het verdere verloop van het onderzoek af."

CrackV3

Het zou gaan om een middel met de naam CrackV3, waarin de verboden stof methylhexanamine is verwerkt. Twee spelers vertelden de krant anoniem over het structurele dopinggebruik tijdens het seizoen waarin Spakenburg kampioen werd.

Een meerderheid van de selectiespelers van de topamateurclub gebruikte volgens hen het middel gedurende een groot deel van het seizoen. Het CrackV3-poeder werd voorafgaand aan wedstrijden in bidons met water gemengd. Methylhexanamine staat sinds 2004 op de internationale dopinglijst.

Het bestuur van SV Spakenburg laat op de eigen website weten dat het 'enorm geschrokken' is van het nieuws.De 'Blauwen' zullen een intern onderzoek starten "om alle feiten boven tafel te krijgen".

'Spelers amateurclub Spakenburg gebruikten doping'