Lasse Schöne is met zijn 28 jaar relatief oud in de Ajax-selectie. Gekscherend wordt hij al weleens 'opa' genoemd. Hij kan er om lachen aan de vooravond van het nieuwe seizoen.

"Ho wacht, we hebben Niklas Moisander nog. Hij is iets ouder dan ik", zegt Schöne tegen NU.nl. "En vorig seizoen hadden we natuurlijk nog Christian Poulsen, die was pas echt oud."

Schöne werd dat seizoen uitgeroepen tot Ajacied van het Jaar en zal deze jaargang nog nadrukkelijker een voortrekkersrol moeten vervullen. "Mijn rol is inderdaad wel iets veranderd, al nam ik vorig jaar vaak ook al het voortouw."

Ajax heeft weinig doorgewinterde spelers over, maar leeftijd zegt ook niet alles, vindt de Deen. "Ik heb wel veel ervaring, maar we hebben nu veel spelers die al een paar jaar in het eerste spelen. Ook zij moeten de kar gaan trekken."

"Ik had vorig jaar een fantastisch jaar, maar dat ligt nu achter me. Het gaat om dit jaar en ik wil net zo belangrijk zijn voor het team. En het liefst nog wat vaker scoren", aldus Schöne, die met veertien treffers over alle competities topscorer van Ajax werd.

Domper

De middenvelder annex aanvaller beleefde afgelopen zondag een domper met de nederlaag in de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PEC Zwolle. "Daar hebben we het over gehad met het team. Het was niet goed, maar we hebben nu alleen oog voor zondag en de wedstrijd tegen Vitesse."

"We hebben een lange, goede en zware voorbereiding gehad en ik ben blij dat de competitie gaat beginnen. Dat het om het 'echie' gaat. Met Vitesse hebben we het de laatste jaren lastig zat gehad. Het is een goed team waarvan ik het idee heb dat het tegen ons altijd net wat beter speelt dan tegen andere ploegen."

"Maar we moeten zondag gewoon laten zien wat we al zo vaak hebben laten zien: goed voetbal en de drie punten in Amsterdam houden. Wat ons tegen PEC overkwam, gaat ons zeker niet nog een keer overkomen."

Contract

Het contract van Schöne loopt aan het einde van het seizoen af en doorgaans wordt een speler dan het jaar ervoor verkocht of bij Jong Ajax gestald. Trainer Frank de Boer heeft al aangegeven een uitzondering te maken voor Schöne door hem te blijven inzetten.

Op een eventuele contractverlenging wil de Ajacied nog niet vooruitlopen. "Dit is mijn laatste contractjaar bij Ajax. Of het mijn laatste seizoen is weet ik nog niet. Er kan in een jaar nog heel veel gebeuren."

Hoe ziet het programma van de 1e speelronde eruit?