Verschillende voetballers van SV Spakenburg hebben in het seizoen 2011-2012 doping gebruikt.

Dat meldt NRC Handelsblad, dat zich onder meer baseert op getuigenissen van twee spelers van de topclub bij de amateurs.

Het zou gaan om een middel met de naam CrackV3, waarin de verboden stof methylhexanamine is verwerkt. Twee spelers vertelden de krant anoniem over het structurele dopinggebruik tijdens dat seizoen, waarin Spakenburg kampioen van de Topklasse op zaterdag werd.

Een meerderheid van de selectiespelers van de topamateurclub gebruikte volgens hen het middel gedurende een groot deel van het seizoen. Het CrackV3-poeder werd voorafgaand aan wedstrijden in bidons met water gemengd. Methylhexanamine staat sinds 2004 op de internationale dopinglijst.

De Nederlandse Dopingautoriteit kondigt bij monde van directeur Herman Ram dan ook een onderzoek aan. Vanaf 2009 waarschuwt de Dopingautoriteit al voor supplementen waarin de stof is verwerkt. Hij noemt de bekentenissen ''schokkend en verontrustend''.

Stimulerend middel

''Het is een verboden stimulerend middel'', zegt Ram. ''Als dit alles klopt dan is dit een primeur: nog niet eerder is iets dergelijks bij een Nederlandse voetbalclub geconstateerd.''

De KNVB stelt dat ze het onderzoek van de Dopingautoriteit afwacht. "Als uit dat onderzoek blijkt dat de dopingregels overtreden zijn, zal de tuchtcommissie zich over de zaak buigen. Bij een eerste dopingovertreding wordt een speler in principe twee jaar uitgesloten van wedstrijden, trainingen en activiteiten van de KNVB."

Het bestuur van SV Spakenburg, dat afgelopen seizoen algeheel amateurkampioen werd, weet dat het middel destijds gebruikt werd. Het bestuur meldt tegen NRC dat de medische staf van de club eind 2011 op het gebruik van het middel stuitte. De spelers werd vervolgens verboden dit nog langer te doen, maar het gebruik zou dat seizoen gewoon zijn doorgegaan.

Bodybuilders

CrackV3 was populair bij onder meer bodybuilders. De stof methylhexanamine lijkt qua werking op amfetamine en wordt ook wel gebruikt in partydrugs. In het verleden werden onder meer een aantal buitenlandse wielrenners en atleten geschorst vanwege het gebruik van het stimulerende middel.