PSV heeft zich donderdag zonder goed te spelen een goede uitgangspositie verschaft in de derde voorronde van de Europa League. In het Philips Stadion werd St. Pölten met 1-0 verslagen.

De enige treffer van de wedstrijd werd in de tweede helft gemaakt door Luuk de Jong. De aankoop tekende zo voor zijn eerste officiële doelpunt in dienst van PSV.

Volgende week donderdag is de return in Oostenrijk tegen de verliezend bekerfinalist, die uitkomt op het tweede niveau. De winnaar van het tweeluik plaatst zich voor de play-offs voor de groepsfase van de Europa League. 

Spaarzaam

PSV slaagde er niet in het grote niveauverschil met de Oostenrijkers in het veld tot uitdrukking te brengen. De ploeg van trainer Phillip Cocu was wel van begin af aan de betere ploeg, maar slaagde er voor rust niet in spektakel te bieden.

Spaarzaam hoogtepuntje was een prachtige pass van Adam Maher over de Oostenrijkse defensie heen, maar de bal kon door een matige aanname van Luuk de Jong niet gepromoveerd worden tot doelpunt.

Verder kwam er wat Eindhovens gevaar uit dode spelmomenten. Zo schoot Marcel Ritzmaier een vrije trap vanaf de rechterkant hard voorlangs en mikte hij de bal na een afgeslagen corner naast. 

Het baltempo van PSV lag echter te laag om meer gevaar te stichten, laat staan de Oostenrijkers kapot te spelen. Sterker, op slag van rust was er zowaar een aardige mogelijkheid voor Pölten. Het was David Stec die vrij kon uithalen vanaf een meter of achttien en zijn schot geblokt zag worden door een PSV’er.

Kopbal

Ondanks de belabberde eerste helft wisselde Cocu niet in de rust. Het spelbeeld werd ook niet beter, maar na 55 minuten viel wel uit het niets de 1-0 voor PSV. Luciano Narsingh vond na zijn eerste geslaagde actie het hoofd van De Jong die bij de tweede paal binnenkopte.

Het doelpunt zorgde niet voor meer bravoure bij PSV. Het tempo bleef laag, maar het was wel De Jong die nog een keer gevaarlijk kon worden. Ditmaal werd de kopbal van de spits gekeerd door de Oostenrijkse keeper Patrick Kostner.

Cocu bracht in de laatste twintig minuten nog jongeling Rai Vloet en Florian Jozefzoon, maar laatstgenoemde viel op doordat hij de rode kaart kreeg. De Sloveense arbiter Slavko Vincic gaf hem twee keer geel omdat hij vond dat de buitenspeler tweemaal een schwalbe maakte binnen de zestien meter.

Vlak voor tijd mochten de bezoekers nog even hopen op een treffer. Het was Manuel Hartl die vrij mocht volleren, maar zijn schot ging over waardoor het 1-0 bleef en PSV de eerste officiële wedstrijd van het seizoen won.

Ontevreden Cocu: '1-0 is te weinig' I Jozefzoon: 'Ik had er niet afgestuurd mogen worden'