Robin van Persie haalde na de zege op Brazilië in de troostfinale keihard uit naar Pierre van Hooijdonk, die in zijn rol als analist kritiek had op de aanvoerder van Oranje.

"Hij heeft nog veel wrok", aldus Van Persie in gesprek met de NOS. "Pierre moet maar gaan golfen, hij zaait alleen onrust."

"Ik vind het jammer dat hij zo'n podium krijgt om zijn verhaal te doen. Hij is niet goed bezig en heeft geen sterke argumenten."

Na zijn benutte penalty in de beginfase tegen Brazilië sprak Van Persie in de camera. De boodschap was bedoeld voor zijn criticasters, onder wie Van Hooijdonk. De afgelopen dagen verschenen er berichten in de media dat Van Persie zich zou onttrekken aan het groepsproces.

De aanvaller van Manchester United stelt dat hij goed tegen kritiek kan. "Bij Pierre komt het niet uit een goed hart. Mensen zitten thuis niet op hem te wachten."

"We hebben miljoenen Nederlanders blij gemaakt. Eén gozer zaait onrust. Ik ben er niet door geraakt, ik denk: ga lekker met je familie wat doen."

Vrije trap

Van Persie en Van Hooijdonk speelden ruim tien jaar geleden samen bij Feyenoord. Er ontstond in 2002 een conflict toen Van Persie een vrije trap opeiste, terwijl Van Hooijdonk destijds de specialist was bij de Rotterdammers. Volgens Van Persie heeft zijn uithaal richting Van Hooijdonk niets te maken met dat incident.

Van Hooijdonk reageerde in de NOS-studio in het WK-stadion rustig op de verbale afrekening van Van Persie.

"Ik denk dat de wrok bij iemand anders zit. Ik constateer alleen iets wat heel Nederland heeft gezien. Ik ben hier wel klaar mee.''

Citroentje

Van Persie noemde het verloop van het WK 'fantastisch'. "We hebben met z'n allen keihard gewerkt, we zijn uitgeknepen als een citroentje, op een goede manier. Iedereen gaf het maximale. Hoewel we heel graag de eerste plek wilden, zijn we heel trots."

In de aanloop naar het toernooi moest Van Persie herstellen van een blessure. "Of ik fysiek honderd procent was? Ik ben elke wedstrijd tot het maximale gegaan, werd steeds sterker en kon het langer volhouden. Natuurlijk was die blessure een terugslag, ik moest twee keer zo hard werken."

Van Persie krijgt een vakantie van drie weken, waarna hij zich aansluit bij Manchester United, de nieuwe club van Louis van Gaal.

Robben: 'De kater blijft wel hangen' | Van Gaal: 'We hebben steeds aan hetzelfde touwtje getrokken'