Het Nederlands elftal is als derde geëindigd op het WK. Oranje won zaterdag in de troostfinale met 3-0 van gastland Brazilië.

In het vijftigste WK-duel uit de Nederlandse geschiedenis stond Oranje al na zestien minuten met 2-0 voor door goals van Robin van Persie (penalty) en Daley Bind. In de slotfase besliste Georginio Wijnaldum het duel.

Het is de eerste keer dat het Nederlands elftal de nummer drie is van een WK. Oranje verloor in 1998 de enige andere troostfinale die het speelde (1-2 tegen Kroatië).

Bovendien is Nederland voor het eerst in de geschiedenis ongeslagen gebleven op een mondiaal eindtoernooi.

Oranje verslaat Brazilië in troostfinale

Oranje is als derde geëindigd op het WK in Brazilië door het gastland met 3-0 te verslaan. © ANP
Een vrolijk onderonsje tussen de bondscoaches Louis van Gaal en Luiz Felipe Scolari voor de wedstrijd in Brasilia. © ANP
De geblesseerde Braziliaanse vedette was wel aanwezig bij dit duel, waar hij de halve finale thuis had gekeken. Voor de wedstrijd werd hij begroet door Patrick Kluivert. © ANP
Oranje had een droomstart, want de ploeg kreeg al na twee minuten een penalty na een overtreding op Arjen Robben. © ANP
Arjen Robben werd op de rand van het strafschopgebied vastgehouden door Thiago Silva, die slechts geel kreeg. © ANP
Robin van Persie benutte in de derde minuut de toegekende strafschop, zijn vierde goal van het toernooi. © ANP
De Braziliaanse doelman Julio Cesar zat in de goede hoek, maar de strafschop was te goed ingeschoten. © ANP
Daley Blind zette Oranje na een kwartier al op 2-0. © ANP
Georginio Wijnaldum en Ron Vlaar helpen Blind om zijn eerste interlandgoal te vieren. © ANP
Dirk Kuijt liep in de eerste helft een hoofdwond op, maar de Katwijker kon verder spelen. © ANP
Brazilië was in de eerste helft met name gevaarlijk uit vrije trappen. © ANP
Na de eerste 45 minuten stond het 2-0, waardoor Oranje voor het eerst dit WK de leiding had in de rust. © ANP
In de tweede helft groeiden de frustraties bij Brazilië. Met name Robben moest het een aantal keer flink ontgelden. © ANP
Daley Blind moest na een botsing met Oscar het veld verlaten met blessure, die achteraf mee leek te vallen. © ANP
Georginio Wijnaldum besliste vlak voor tijd het duel: 3-0. © ANP

Eerherstel

De Oranje-spelers hadden direct na de grote teleurstelling van de verloren halve finale tegen Argentinië van woensdag weinig trek in de strijd om de derde plek, maar Van Gaal vertelde vrijdag dat zijn ploeg langzamerhand meer motivatie kreeg voor zijn laatste interland als bondscoach.

Brazilië was op jacht naar eerherstel na de historische 1-7 nederlaag tegen Duitsland in de halve eindstrijd.

Bondscoach Luiz Felipe Scolari had met zes veranderingen flink de bezem gehaald door zijn basisopstelling, terwijl Van Gaal alleen Nigel de Jong verving voor Jordy Clasie.

Sneijder

Vlak voor het begin van de wedstrijd moest de Nederlandse bondscoach echter noodgedwongen nog een wissel doorvoeren. Wesley Sneijder raakte geblesseerd in de warming-up en werd vervangen door Jonathan De Guzman.

Desondanks kende Oranje een droomstart. Arjen Robben brak al na twee minuten door na een mooie pass van Van Persie en kon op weg naar doelman Julio Cesar, ware het niet dat hij onderuit werd getrokken door Thiago Silva.

Scheidsrechter Djamel Haimoudi wees naar de stip – de overtreding vond plaats op de rand van het strafschopgebied – maar de Algerijn gaf slechts geel aan de Braziliaanse aanvoerder, waar dit een schoolvoorbeeld van het neerhalen van een doorgebroken speler leek.

Van Persie ging achter de bal staan en schoot onberispelijk binnen: 1-0. Het was voor de aanvoerder zijn vierde goal van dit toernooi en zijn negende op een EK of WK.

Eerste interlandgoal

Oranje had in de vorige twee wedstrijden tegen Costa Rica en Argentinië niet weten te scoren, maar de ploeg zocht in Brasilia direct de aanval.

Brazilië verdedigde, ondanks de aanwezigheid van de geblesseerde Neymar op de bank, bovendien in de openingsfase niet veel beter dan in de halve finale. Zo kreeg Robben een stuk meer ruimte van het gastland dan in de vorige twee rondes.

Na een kwartier stond de Bedumer aan de basis van de 2-0. Na een steekbal van Robben kon De Guzman, op de rand van buitenspel, vrij voorzetten vanaf de rechterkant en David Luiz kopte de bal recht in de voeten van Blind.

De Ajacied nam de bal aan en vond met zijn rechtervoet fraai de verre hoek achter Julio Cesar. Het betekende de eerste interlandgoal voor de linkerverdediger van Oranje.

Prooi

Brazilië zette daar voor de bijna zeventigduizend landgenoten in de hoofdstad bar weinig tegenover. Pas halverwege de eerste helft hoefde Jasper Cillessen voor het eerst op te treden. Het schot van Oscar van een meter of achttien was een simpele prooi voor de Nederlandse doelman.

Het was wel het sein voor de Seleção om aan de hand van de spelmaker van Chelsea wat meer aanvallende impulsen te ontplooien, al stichtten de Brazilianen met name gevaar uit vrije trappen rondom het zestienmetergebied.

De grootste kans kwam in de 38e minuut, maar Paulinho en David Luiz konden een listige voorzet van Oscar niet binnen tikken bij de tweede paal.

Oranje werd wat terug gedrukt, maar kwam er af en toe nog wel gevaarlijk uit. Zo schoot De Guzman over en eindigde een volley van Van Persie in de handen van Julio Cesar.

Gefrustreerd

Aan het begin van de tweede helft vond Oranje het prima dat Brazilië het spel maakte om vervolgens te proberen er zelf met snelle uitvallen – meestal via Robben – uit te komen.

Achterin speelden Ron Vlaar en Stefan de Vrij wederom een uitstekende partij, waardoor de ideeëloze vijfvoudig wereldkampioen amper kansen wisten te creëren. Na een uur kwam Ramires langs Vlaar, maar de middenvelder schoot vanaf een meter of zestien naast.

Hoe langer het 2-0 bleef, hoe gefrustreerder de Brazilianen werden en hoe steviger de tackles werden. Met name Robben moest het een aantal keer flink ontgelden. De matig fluitende Haimoudi gaf alleen invaller Fernandinho geel voor een harde charge.

Schwalbe

Halverwege de tweede helft leek Brazilië heel even een penalty te krijgen na een duel tussen Blind en Oscar, maar de Braziliaan kreeg geel voor een schwalbe.

De botsing betekende wel einde wedstrijd voor Blind, die met een op het oog vervelende blessure met een brancard van het veld moest worden gedragen.

Scolari bleef langs de lijn druk coachen, maar de mentaal geknakte Seleção kon in de slotfase amper een slotoffensief opzetten. Dirk Kuijt kopte uit een corner van Robben nog bijna de 3-0 binnen.

Vlak voor het einde van de reguliere speeltijd maakte Wijnaldum na een mooie aanval op aangeven van invaller Daryl Janmaat als nog het derde doelpunt. De ruime marge zorgde er voor dat Van Gaal in de blessuretijd Michel Vorm in kon brengen, de enige speler in de 23-koppige selectie die nog geen speelminuten had gehad dit WK.

Van Gaal: 'We hebben steeds aan hetzelfde touwtje getrokken' | Robben: 'De kater blijft wel hangen' | Wijnaldum: 'Het mooiste is de veerkracht die we hebben getoond'