De FIFA gaat het bijtincident van Luis Suarez in het duel tussen Uruguay en Italië grondig onderzoeken. Zijn bondscoach Oscar Tabarez heeft de aanvaller verdedigd.

"Ik heb de beelden diverse keren gezien en opnieuw is duidelijk dat hij flinke kritiek oproept met zijn acties", aldus vice-president Jim Boyce van de FIFA tegen de BBC.

"De disciplinaire commissie van de FIFA moet dit incident goed onderzoeken en gepaste maatregelen nemen."

Een woordvoerder van de bond laat weten dat het officiële rapport van de wedstrijd wordt afgewacht. Dan kan het incident tot een schorsing van maximaal twee maanden leiden.

De Uruguayaanse bondscoach Tabarez verdedigde Suarez, al claimde hij het incident niet te hebben gezien. "Dit is een WK en het gaat hier niet over de moraal van spelers."

Chiellini

Slachtoffer Giorgio Chiellini is zeer kritisch op de Mexicaanse arbiter Marco Rodriguez, die niet optrad bij het incident. "Het was belachelijk dat hij niet de rode kaart kreeg." De Italiaan liet aan vele camera's zijn gehavende schouder zien.

"Het was volkomen duidelijk dat hij in de fout ging, dat wist hij zelf ook. Daarom ging Suarez ook maar meteen liggen alsof hij was aangepakt. Hij heeft een duidelijke historie op dit gebied, maar de scheidsrechter heeft niet willen optreden."

Kort na de beet van Suarez maakte Uruguay de winnende treffer en plaatste het zich ten koste van de Italianen voor de achtste finales in Brazilië. Suarez raakte bij Ajax en Liverpool al in opspraak door te bijten. Beide keren leverde het hem een flinke schorsing op.

Bekijk beelden van het bijtincident:

Feest

De 27-jarige Suarez sprak in een eerste reactie zelf niet over het voorval. "De zege was verdiend. We hebben opnieuw geschiedenis geschreven. Na de zege op Engeland hadden we heel veel zelfvertrouwen. We wisten dat we ook van Italië konden winnen. Dit is een moment om feest te vieren."

Uruguay verloor vier jaar geleden in Zuid-Afrika in de halve finales van Nederland. Suarez ontbrak in die wedstrijd, omdat hij daarvoor tegen Ghana wegens hands de rode kaart had gekregen. De kans bestaat dat de FIFA hem nu ook straft voor dit wangedrag.

In Engeland, waar Suarez voor Liverpool speelt, wordt onthutst gereageerd op de actie van Suarez. "Wie denkt hij wel niet dat hij is? Ik kan het niet geloven. Hij moet hard aangepakt worden. Het is echt ongelooflijk", luidde het commentaar van Alan Shearer, voormalig Engels international.

Suarez: 'Zulke dingen gebeuren nu eenmaal' | Uruguay bereikt achtste finales ondanks bijtende Suarez