Bondscoach Louis van Gaal was na afloop van de sensationele zege (5-1) op regerend wereldkampioen Spanje vol lof over de spelers van het Nederlands elftal.

"Dit had niemand durven dromen. Iedereen is nu natuurlijk heel erg blij. Het had zelfs nog meer dan 5-1 kunnen worden", aldus Van Gaal voor de camera van de NOS.

De keuzeheer waakt echter wel voor te veel euforie. "We hebben nog niks. Als we niet van Australië weten te winnen, dan betekende deze overwinning helemaal niets. Maar we zijn nu wel aardig onderweg."

Spanje kwam door een makkelijk gegeven strafschop nog wel op voorsprong. Ook Van Gaal had zijn twijfels bij de beslissing van arbiter Nicola Rizzoli. "Ik dacht: we gaan weer zo'n avond beleven dat de wereldkampioen de zege krijgt. Ze hadden tot dat moment geen kans gecreëerd. Volgens mij kregen ze die penalty cadeau."

Van Gaal zat er aan te denken om in de rust het systeem te wijzigen, maar de gelijkmaker van Robin van Persie zorgde er voor dat de bondscoach dat niet deed. "We moesten zien te voorkomen dat we zouden worden weggetikt. Dus moesten we meer naar voren gaan spelen."

"Het was een fantastische goal van Robin. Hij legt zoveel gevoel in die kopbal. Hij weet van tevoren wat hij gaat doen. Dat hij na dat doelpunt naar mij rent is een teken van waardering en dat is wederzijds."

Overgave

Volgens Van Gaal was het goede spel in de tweede helft te danken aan het 5-3-2-systeem. "Het is zo moeilijk om tegen deze speelwijze te voetballen. Ik heb dat als trainer vaak meegemaakt." 

"Dan willen onze journalisten dat we snel en aanvallend voetballen. Maar dat kan niet als een ploeg zo compact speelt. Het ligt niet alleen aan de strategie, maar ook aan de overgave van de spelers die dit systeem wilden uitvoeren. We hebben gezien hoe goed deze spelers zijn.''

Van Gaal wilde niet zeggen of hij tegen Australië met hetzelfde systeem gaat spelen. "Dat gaan we nog even bekijken. Dan moeten wij het spel maken en kan Australië heel verdedigend spelen. Dan wordt het weer een heel andere wedstrijd.''

Van Persie: 'Heel Nederland moet hier van genieten' I Sneijder: 'Dit hadden we eigenlijk al voorspeld'