Vanaf de eerste WK-dag tot de dag dat Nederland de titel heeft gepakt of uitgeschakeld is vraagt NU.nl een oud-international naar zijn mening. In aflevering 2 van de rubriek Oud-Oranje Oordeelt is dat Rinus Israël, die met het Oranje net naast de wereldtitel greep in 1974.

Hoe beleef je het WK?
"Ik ben een voetbaldier dus ik kijk bijna alles. Mijn ogen moeten echt dichtvallen wil ik de late wedstrijd niet afkijken, vrijdagavond heb ik Australië-Chili ook gewoon gezien. Nederland tegen Spanje keek ik met vrienden. Het was fantastisch. Prachtig om die emotie en verbazing bij iedereen te zien."

Viel je zelf ook van verbazing van je stoel toen je Nederland zag spelen?
"De tweede helft keek ik wel vol verbazing. Tot twee minuten voor rust zag het er niet naar uit dat Oranje ging winnen. Die redding van Jasper Cillessen en die goal van Robin van Persie waren zo belangrijk. Dat gaf Oranje een boost, waardoor het na rust begon te lopen. Het geloof was er, de passie, de gedrevenheid. Weergaloos. Voor elke meter werd geknokt."

Moet Oranje tegen Australië weer 5-3-2 spelen?
"Tegen Australië krijg je meer ruimte. Je kunt anders spelen. Maar dat hoeft niet, want het mooie van dit 5-3-2 systeem is dat je ermee kunt variëren. Als de backs opkomen is het ineens 3-5-2. Of 3-4-3 als Sneijder dieper staat."

Hoe ver komt Nederland op dit WK?
"De verleiding is groot om nu ineens te gaan roepen: we worden dit of dat. Maar het ziet er in de poule wel heel gunstig uit. Als je van Australië wint dan ben je zo goed als door. En je kunt eerste worden waardoor je Brazilië ontloopt in de achtste finales, dat is ook heel belangrijk. Dan ligt het toernooi ineens open."

Wie wordt wereldkampioen?
"Vooraf dacht ik Brazilië. Ze hebben me niet kunnen overtuigen in de wedstrijd tegen Kroatië, maar ze wonnen wel. Het gaat om het resultaat op een toernooi. Ik denk daarom nog steeds dat Brazilië wint. Of Argentinië, dat is de andere favoriet. En Oranje is een heel gevaarlijke outsider voor de wereldtitel."

Vannacht is de kraker tussen Engeland en Italië. Wie gaat dat winnen?
"Italië is een toernooiploeg, die moeten er altijd een beetje in groeien. En Engeland heeft toch wel een goede, jonge lichting, vooral in aanvallend opzicht. Ik ga daarom voor 2-1 winst voor de Engelsen."