Arjen Robben voelt zich prettig in het nieuwe 5-3-2-systeem van het Nederlands elftal, waarin hij één van de twee spitsen zal zijn.

"Ik heb bij Bayern München al een paar keer in dit systeem gespeeld en dat vond ik lekker. Ik voel me er vrij in", aldus 30-jarige Robben tegen NU.nl.

Zaterdagavond oefent Oranje in De Kuip tegen Ghana voor de tweede keer in het nieuwe systeem. Twee weken geleden bij de 1-1 tegen Ecuador was Robben er nog niet bij omdat hij later aansloot in de voorbereiding.

"Tegen Ghana wordt een belangrijke test. We hebben een hele week goed getraind in Portugal, ook vaak elf tegen elf gespeeld met de nieuwe speelwijze. En daar zag ik iets groeien."

"Ik heb echt het gevoel dat het de goede kant opgaat met Oranje. En dus ben ik nieuwsgierig of dat zaterdag in de wedstrijd ook blijkt."

Ruim twee maanden geleden had Robben dat goede gevoel nog niet. De 2-0 nederlaag in maart tegen Frankrijk zette hem aan het denken. "We waren kwetsbaar in die wedstrijd en daar zat ik daarna de hele tijd mee in mijn kop."

"Ja, ik dacht tijdens het seizoen al aan Oranje en het WK. En normaal ben ik nooit zo bezig met systemen, maar toen ik hoorde over dit nieuwe systeem was ik wel gelijk positief. Dit zorgt voor meer stabiliteit en zekerheid."

De verdediging is ook wel erg jong in vergelijking met jouw eerdere eindtoernooien...
"Ja, maar dat zie ik niet zozeer als een probleem. Ervaring is altijd goed om erbij te hebben, zeker op een groot toernooi. Maar dat is vooral op mentaal gebied. Voetballend gaat het erom dat iedereen speelt zoals we willen spelen. Je taak uitvoeren en dan maakt het niet uit of je 22 of 32 bent. Je moet gewoon doen wat er gevraagd wordt."

Merk je wel dat dit een jonge groep is?
"Ja, al voel ik mezelf absoluut nog niet oud. Ik merk wel dat sommige jongens nog wat anders in hun loopbaan en in hun leven staan dan ik. Maar dit is wel een hele gretige groep. Er wordt scherp getraind, de bereidheid is groot om stappen te zetten. Dat geeft een goed gevoel."

In hoeverre is jouw rol in die jonge groep veranderd sinds je reserve-aanvoerder bent?
"Nou, dat is vooral een administratieve verandering. Ik moet nu wat meer dingetjes regelen. Maar verder gedraag ik me niet anders."

Het is niet zo dat je nu meer praat met jonge spelers?
"Nee, want dat moet je niet ineens heel bewust gaan doen. Het moet op een natuurlijke manier gaan. Het contact, de gesprekken, die zijn er. Maar dat was er daarvoor ook al. Ik ben nog steeds dezelfde jongen als een paar jaar geleden."

Het wordt wel je eerste eindtoernooi zonder Rafael van der Vaart...
"Ja, ik had liever gezien dat hij meegegaan was, met al zijn ervaring. Het zal voor hem ook een enorme teleurstelling zijn. Hij kreeg de scan op onze vrije dag. Ik heb hem er daardoor niet meer over gesproken, dat is wel jammer. Tja, met Wesley Sneijder ben ik nu de enige speler die voor zijn zesde eindtoernooi gaat."

Als je het vergelijkt met het vorige WK dan gaat het nu veel minder over wereldkampioen worden. Er wordt ook vaak over 2010 gezegd dat vanaf het begin het gevoel leefde dat jullie de titel konden pakken...
"Ik weet niet of dat écht zo was, hoor. Het is nu makkelijk praten omdat we de finale hebben gehaald." 

Hoe is dat gevoel nu, over dit WK?
"
We zijn in Nederland vrij opportunistisch en dat is ook wel leuk, maar we moeten wel reëel blijven. We behoren niet tot de favorieten. Als je rondkijkt in de rest van de wereld, dan worden we volgens mij niet genoemd. Maar dat is helemaal niet erg. Lekker rustig. We moeten er eerst voor zorgen dat we de poule doorkomen en dan zien we het wel."

Oranje slechts twee keer onderuit tegen Afrikaans land