Ronaldo stelt dat slechts dertig procent is afgerond van de infrastructurele projecten die zijn aangekondigd in de aanloop naar het WK.

De Braziliaanse overheid en het organisatiecomité beloofden onder meer de wegen en vliegvelden te verbeteren.

In de praktijk heeft Brazilië zelfs moeite om de stadions volledig gereed te krijgen voor het toernooi dat over dertien dagen begint.

"We missen een kans. Een serie investeringen is aangekondigd, maar nooit uitgevoerd. Slechts dertig procent wordt geleverd", meldde Ronaldo, lid van het organisatiecomité, donderdagavond tijdens een forum van de krant Folha de Sao Paulo.

"Ik schaam me voor de mensen. Zij hoopten op flinke investeringen, zodat het WK een erfenis zou nalaten. Ze hadden er veel van verwacht en zij voelen de meeste pijn."

Trauma

Ronaldo antwoordde gevat op de vraag hoe hij aankijkt tegen de gespannen relatie tussen de FIFA en Brazilië. Verschillende bestuurders van de wereldvoetbalbond spraken hun zorgen uit over de trage oplevering van de stadions.

"Ik denk niet dat de FIFA nog een WK wil organiseren in dit land. Ze zijn getraumatiseerd."

Geloof

De 37-jarige Ronaldo, met vijftien goals topscorer aller tijden op het WK, vindt het jammer dat hij zelf niet meer kan meespelen. "Het is zo mooi dat we voor eigen publiek spelen. Was ik maar wat kilo's lichter en enkele jaren jonger."

"Ik denk dat Brazilië een heel sterk elftal heeft. Het geloof in eigen kunnen is groter dan in 2002, toen we de wereldtitel veroverden."