AZ heeft Denny Landzaat toegevoegd aan de technische staf van het eerste elftal en de beloftenploeg. Daarmee komt er een einde aan de spelerscarrière van de middenvelder die afgelopen seizoen kampioen van de Jupiler League werd met Willem II.

Dat meldt AZ donderdag. Landzaat is door de Alkmaarders tot medio 2017 vastgelegd als specialistentrainer en gaat bovendien assisteren bij wedstrijden van Jong AZ.

De 38-jarige Amsterdammer stond als speler tweeënhalf jaar onder contract in Alkmaar en reikte onder trainer Co Adriaanse tot de halve eindstrijd van de UEFA Cup.

"We zijn tevreden dat we weer iemand met een AZ-verleden hebben aangetrokken", verklaart directeur voetbalzaken Earnest Stewart. "Hij is ambitieus en beschikt over veel voetbalintelligentie."

"Niet voor niets was hij bij AZ aanvoerder onder Co Adriaanse en Louis van Gaal. Hij heeft zeker de potentie om een goede trainer te worden. Denny krijgt bij ons de kans om zijn eerste stappen in het trainersvak te zetten."

'Ontwikkelen'

Landzaat komt bij de Noord-Hollanders opnieuw Marco van Basten tegen, onder wie hij al speelde in het Nederlands elftal.

"Ik ben ontzettend blij dat ik deze kans van AZ heb gekregen", aldus de 38-voudig international. "Afgelopen seizoen heb ik met een kampioenschap afscheid genomen van mijn voetballoopbaan. De komende jaren wil ik me ontwikkelen als trainer. Ik ga mijn oren en ogen goed openhouden."

Met Landzaat, die naast AZ en Willem II als speler ook uitkwam voor Ajax, MVV, Wigan Athletic, Feyenoord en FC Twente, begint de nieuwe technische staf van de Alkmaarders vorm te krijgen. Eerder werd Van Basten aangesteld als hoofdtrainer en Alex Pastoor als diens assistent.