De KNVB rekent er niet op dat het WK in Brazilië een flinke financiële injectie voor de voetbalbond oplevert.

"Het is een misvatting dat wij geld verdienen met een WK. Het levert de FIFA zelf veel geld op, maar ons niet", aldus directeur betaald voetbal Bert van Oostveen tegen NU.nl.

"De praktijk leert dat we op dit soort toernooien net onder nul uitkomen danwel een kleine plus overhouden als we heel zuinig zijn met de centjes."

De WK-begroting maakt geen deel uit van de kostenberaming voor komend seizoen die de afdeling betaald voetbal van de bond al gemaakt heeft en waarin wordt gerekend op een positief resultaat van 1,5 miljoen euro.

Wereldkampioen

Van Oostveen weet dat de KNVB een duur toernooi te wachten staat. "We zullen wereldkampioen moeten worden om hetzelfde bedrag als in Zuid-Afrika binnen te krijgen."

De mondiale titelstrijd leverde de bond vier jaar geleden zo'n 3 miljoen euro op omdat Oranje de finale haalde. "De inkomsten komen primair uit de bedragen die de FIFA geeft aan premies als we een ronde verder komen."

De KNVB heeft echter gemerkt dat Brazilië geen goedkoop land is. "De kosten lopen ook navenant op als we in het toernooi blijven, want we moeten een heel duur hotel langer huren, net als de trainingsfaciliteiten."

Bij een titel heeft de KNVB in financieel opzicht het nadeel dat er premies uitgekeerd moeten worden aan de spelers. Die worden ieder 270.000 euro rijker als Oranje op 13 juli de wereldbeker wint in Rio De Janeiro.