Het Nederlands elftal begint over ruim twee weken aan het WK in Brazilië. Aan de hand van vier vragen blikt NU.nl met vijf oud-internationals vooruit.

1. Hoe ver komt Oranje?

Richard Witschge (31 interlands)
"Het wordt al moeilijk om door de poule te komen. Chili heb ik tegen Duitsland zien spelen, ongelooflijk. Dat is een heel sterk team. En Spanje behoort natuurlijk tot de favorieten."

Roy Makaay (43 interlands)
"Het wordt een lastig verhaal. Je begint meteen tegen de regerend wereldkampioen. Australië moet kunnen, maar Chili moet je niet onderschatten. En de kans is groot dat je daarna meteen Brazilië tegenkomt. De loting is Nederland dus niet gunstig gezind deze keer."

Regi Blinker (3 interlands)
"Die eerste ronde komen ze wel door. Oranje heeft een goed team, een goede trainer en een goede technische staf. Daarna is het afwachten tegen wie je speelt. Maar de poule gaan ze zeker overleven."

Jean-Paul van Gastel (5 interlands)
"Dat ligt vooral aan hoe de eerste wedstrijd tegen Spanje verloopt. Oranje heeft geluk met Australië als tweede tegenstander. Dat is op het oog een makkelijkere tegenstander dan Chili. Maar de poulefase doorkomen zal niet gemakkelijk zijn."

Bryan Roy (32 interlands)
"De bondscoach twijfelt drie weken voor het WK nog over het systeem. Als de coach daar al niet zeker van is, dan wordt het voor ons onvoorspelbaar. Het is maar de vraag of ze de poule doorkomen."

2. Welk land wordt wereldkampioen?

Witschge: "Het thuisland, Brazilië. Die hebben de stadions vol met eigen publiek en zullen er vol voor gaan. De Duitsers zijn ook altijd gevaarlijk, maar misschien krijgen we wel een verrassende winnaar."

Makaay: "Brazilië, maar Spanje, Argentinië of Duitsland kan ook. Dat zijn voor mij de vier grote kanshebbers."

Blinker: "Er zijn voor mij twee topfavorieten voor de titel: Brazilië en Duitsland. Die Duitsers zijn zo goed in toernooivoetbal en hebben gewoon een erg sterk team."

Van Gastel: "In mijn optiek wordt dat Brazilië. Want er is volgens mij nog nooit een Europees land wereldkampioen geworden in Zuid-Amerika. Bovendien heeft Brazilië het thuisvoordeel."

Roy: "Brazilië. Die gaan in eigen land winnen. Koste wat het kost."

3. Wat vind jij van het 5-3-2 systeem van Oranje?

Witschge: "Het maakt niet uit hoe je het noemt. Of het nou 5-3-2 of 1-8-4 is. Het gaat om de veldbezetting, als die maar goed is. En daar gaat het Van Gaal ook om. Of de backs nou dieper gaan of de middenvelders naar binnen gaan, het maakt allemaal niet zoveel uit. Als die bezetting maar goed is."

Makaay: "We weten nu wel hoe 4-3-3 gespeeld moet worden, dus ik kan mij voorstellen dat Van Gaal nog even een ander systeem probeert. Hij heeft er ook wel de spelers naar, want een Arjen Robben krijgt in het centrum net wat meer ruimte."

Blinker: "Ik vind het op zich een prima systeem. Van Gaal heeft goed gekeken naar de spelers die hij tot zijn beschikking heeft. En daarom steun ik dit systeem."

Van Gastel: "Als je echt vijf verdedigers neerzet, dan weet ik het niet. Maar in mijn ogen zijn het drie verdedigers en twee pendelende backs. Dat kan zeker werken."

Roy: "Robben en Depay zijn dé buitenspelers van het Nederlands elftal en die moet je wel in hun kracht laten spelen. En met 5-3-2 vraag ik mij af of dat gaat gebeuren. Óf hij moet het zo oplossen dat het 3-4-3 wordt. Dan is het niet erg. Maar 5-3-2 of 3-4-3, dat is een heel groot verschil, dat heb ik zelf van Louis geleerd."

4. Moet Wesley Sneijder in de basis staan?

Witschge: "Ja. Hij is de enige met een goede steekpass, waarmee hij Van Persie en Robben vrij kan zetten. Met Sneijder erbij haal je het hoogste rendement uit de andere spelers."

Makaay: "Ik denk dat Sneijder goed past in het nieuwe systeem. Hij heeft als aanvallende middenvelder net wat meer defensieve zekerheid achter zich."

Blinker: "Een fitte Sneijder in vorm zou ik altijd in de basis zetten. Hij heeft zoveel ervaring en zoveel extra kwaliteit."

Van Gastel: "Dat ligt eraan hoe je het middenveld neerzet. Je kunt allerlei variaties bedenken. Ik zou met de punt naar achteren spelen en dan met twee dynamische middenvelders ervoor. Daar past een Sneijder goed in. Met naast hem Jonathan De Guzman of Leroy Fer en Clasie erachter. Ik ben gek van Clasie."

Hoe ziet de WK-voorbereiding van Oranje eruit?