Bondscoach Louis van Gaal is zeer onder de indruk van de prestaties van Wesley Sneijder tijdens het trainingskamp van het Nederlands elftal in Portugal.

''Sneijder is heel fit bij ons aangekomen. Daar ben ik ongelooflijk blij mee'', zei de keuzeheer van Oranje tijdens een persconferentie.

''Ik heb in de media gelezen dat dat door de bondscoach komt, maar ik denk dat het aan Wesley zelf te danken is.''

Van Gaal liet Sneijder een aantal maanden links liggen omdat hij hem niet fit genoeg vond. De middenvelder herpakte zich de afgelopen periode echter bij zijn club Galatasaray.

Getuige de woorden van Van Gaal lijkt Sneijder de meest serieuze optie om in Brazilië op de nummer 10-positie te gaan spelen in het nieuwe 5-3-2-systeem. ''Als Sneijder in vorm blijft, want daar heeft hij de laatste maanden al blijk van gegeven, dan kan hij heel veel voor ons betekenen.''

Jong Oranje

Van Gaal zei tot dusver telkens dat er slecht twee spelers, Arjen Robben en aanvoerder Robin van Persie, zeker waren van een plek in de WK-selectie. Dat is inmiddels anders.

''Ik weet er nu twintig. Voor de laatste drie namen hangt het ook af van hoe Jong Oranje het woensdagavond tegen Jong Schotland doet. Als die wedstrijd geëvalueerd is dan maak ik de 23 namen bekend.''

Van de voorselectie van dertig man maken momenteel Karim Rekik, Jean-Paul Boëtius, Quincy Promes en Tonny Vilhena tijdelijk deel uit van Jong Oranje.

Nederland speelt zaterdag in Rotterdam een oefeninterland tegen Ghana. Tegen die tijd zei Van Gaal de definitieve selectie wel in zijn hoofd te hebben. "Vóór de wedstrijd tegen Ghana worden de spelers op de hoogte gesteld."

Topsportklimaat

Volgens Van Gaal is de sfeer in de groep van Oranje uitstekend, maar is gezelligheid een totaal ander begrip. "Wij praten niet over gezellig, maar over een sfeer die er heerst. Ik denk dat wij met zijn alleen een topsportklimaat hebben gecreëerd."

"Wij moeten zorgen dat we in topconditie komen. De spelers hebben zich als een topsporter laten zien en in mijn ogen gaat het daarom. Elke speler heeft hier getracht het beste van zichzelf te geven."

Van der Vaart mist training Oranje door griep | Van Nistelrooij: 'Ik kijk ineens heel anders naar het WK'