Adam Maher leek een jaar geleden hard op weg naar het WK in Brazilië, maar na een teleurstellend seizoen bij PSV maakt hij zich met Jong Oranje op voor de EK-kwalificatieduels met Schotland en Luxemburg. De middenvelder (20) beseft dat hij het zelf heeft laten liggen.

"Ik voel me fris en het is lekker dat ik het seizoen af kan sluiten bij Jong Oranje. Maar natuurlijk denk ik nog weleens: ik had ook naar het WK gekund", aldus Maher tegen NU.nl.

"De kans was er, ik heb lang de hoop gehad dat ik het WK ging halen. Maar na zo'n teleurstellend seizoen moet ik ook reëel zijn. Ik heb in mijn eerste jaar bij PSV gewoon niet kunnen brengen wat ik had willen brengen."

Maher verruilde afgelopen zomer AZ voor PSV, maar wist in Eindhoven niet te overtuigen en belandde zelfs op de bank. Het kostte hem ook zijn plek bij Oranje, waar hij vorig seizoen centraal op het middenveld een concurrent was van Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart.

"Ik denk dat ik in nog steeds een concurrent kan zijn van dat soort spelers, zoals ik in mijn AZ-tijd was. Maar de flow die ik bij AZ had, heb ik bij PSV nog niet gehad. Dat mag ik ook mezelf verwijten. Ik heb het zelf laten liggen, waardoor ik nu het WK op televisie moet volgen."

"En natuurlijk ga ik kijken. Ik ben een liefhebber, ik wil zien hoe mijn land het doet. Verder wordt het na de kwalificatieduels met Jong Oranje vooral rust nemen en dan focussen op volgend jaar. Dan wil ik er wel staan. Ik wil een andere Adam Maher laten zien."

Waarom is het afgelopen jaar niet geworden wat je ervan gehoopt had?
"Ik probeer me niet te veel te focussen op de negatieve dingen. Mijn eerste jaar bij PSV is een leerjaar geworden. Ik heb veel geleerd en dat neem ik mee naar volgend seizoen. Die ervaring pakt niemand mij nog af."

Kun je iets noemen dat je het afgelopen jaar geleerd hebt?
"Ik heb geleerd hoe het erbij een topclub aan toe gaat. Het verwachtingspatroon was hoog."

Heb je dat onderschat?
"Dat is moeilijk te zeggen. Maar ik was door dat verwachtingspatroon misschien wel een beetje te veel bezig met wat iedereen van me vindt en verwacht, terwijl je je beter op het voetbal kunt focussen. Gewoon doen waar je goed in bent."

Trok jij je te veel aan van wat er allemaal over je gezegd werd?
"Ja, maar daarbij speelde ook mee dat ik bij PSV voor het eerst in mijn loopbaan te maken kreeg met tegenslag. Dat is ook iets wat ik geleerd heb. Zoals ik al zei, bij AZ zat ik in een flow. Het ging vlekkeloos, op gevoel. Het was allemaal positief. Bij PSV kreeg ik kritiek die minder leuk was."

Dat lijkt me lastig…
"Ja, het hoort erbij en ik weet zelf ook dat ik bij PSV nog niet heb gebracht wat ik moest brengen. Maar ik moest wel leren om alles wat er gezegd en geschreven werd voor een groot deel uit mijn hoofd te houden. Dat moet volgend jaar beter. Gewoon weer lekker met plezier en lege kop voetballen. De tijden van AZ moeten terugkeren. Het kan nu alleen maar beter gaan."