Nigel de Jong moet grinniken als hij geconfronteerd wordt met de namen van de verdedigend ingestelde spelers uit de WK-finale van 2010. Stekelenburg, Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst, Van Bommel, slechts één stoere krijger heeft dit keer de cut overleefd. "Haha, ik ben een overlever. Dat weet je toch?"

Aan de vooravond van een nieuw WK oogt De Jong relaxter dan ooit. "Ik zit goed in m'n vel, dat klopt," beaamt de 29-jarige middenvelder die de malaise bij AC Milan duidelijk ontsteeg.

Achter zijn naam prijken de meeste speelminuten, in de laatste speelrondes was hij zelfs twee keer doeltreffend, niet echt z'n specialiteit. "Het seizoen is eigenlijk te vroeg afgelopen, het had voor mij wel door mogen gaan."

Maar hier, in een veelsterrig onderkomen aan de Algarve, voelt hij zich ook senang. "Beetje relaxen aan het zwembad, babbelen met de anderen, ik hou er wel van. Natuurlijk heb je alles al een keer meegemaakt, maar ik zie het niet als een sleur."

Je rol binnen het veld is onveranderd gebleven, hoe zit dat buiten de lijnen?
"Ja, je probeert je ervaring toch over te brengen op de jonge spelers die aansluiten. Voor hen wordt het hun eerste toernooi, die kijken toch tegen je op. Ze vragen je over van alles. Donderdag heb ik nog een tijdje gepraat met Stefan de Vrij. Die wilde graag weten hoe ik dacht over het Italiaanse voetbal omdat hij in de belangstelling staat van Lazio. Lijkt me een mooie club voor hem, een prima stap. Zo babbel je met iedereen."

Het lijkt me wel lastig om die specifieke toernooiervaring over te brengen.
"Het is vooral een mentale kwestie. Op een WK worden andere dingen van je gevraagd, het is met niets anders te vergelijken. Het grootste sportevenement ter wereld, daar wil je als voetballer bij zijn. Daar komt veel bij kijken, het zorgt voor een speciale druk. De hele entourage is anders, je moet proberen gefocust te blijven, je niet te laten afleiden door de randzaken. Ga maar een finale spelen voor tachtigduizend man publiek, dat doet wel iets met een voetballer. Internationaal voetbal is zo anders dan de eredivisie. De meeste spelers hebben wel wat ervaring opgebouwd in de Europa League of Champions League, maar een WK overstijgt alles."

Is zo'n over-m'n-lijk-mentaliteit aan te leren?
"Nou, het moet ook wel grotendeels in je zitten. Het gaat maar om één instelling: killen. Op een WK moet je willen killen. Alles opvreten wat op je pad komt, anders vreten ze jou op. Killen, killen, killen."

Je bent je zo te horen al aardig aan het oppompen voor het WK.
"Op een WK gelden de wetten van de jungle. Als je voor een wedstrijd in de spelerstunnel staat en je bekijkt de tegenstander moet je denken: ik ben beter dan jij, zo'n houding moet je wel hebben. Anders ga je het niet winnen."

Nederlandse voetballers missen vaak die houding.
"Dat klopt, hoeven we niet moeilijk over te doen. Komt ook omdat het Nederlandse clubvoetbal qua niveau flink gezakt is. De eredivisie is niet meer de competitie van tien jaar geleden, toen de clubs nog wel konden concurreren met de Europese top. Dat is al een tijdje niet meer zo. Dus wordt het als Nederlandse speler lastig om je te wapenen als het er echt om gaat. Op een WK bijvoorbeeld, het mooiste en grootste podium dat er is. Dan moet je er vanaf minuut een staan." 

Denk je nog weleens terug aan de finale van 2010?
"Heel weinig. We weten allemaal hoe het verlopen is, we kwamen dichtbij. Ik kan dat makkelijk van me afzetten. We moeten ons focussen op het heden, het Oranje van nu. Met een nieuwe generatie die niets met de finale van doen had. Maar ik begrijp dat het voor de buitenwereld een issue is, zeker na de loting. Mij maakt de tegenstander niet uit. Als je ver wilt komen op een toernooi, moet je dit soort ploegen verslaan. Natuurlijk kennen de meeste spelers van ons de Spanjaarden enkel van tv of van de PlayStation, maar dat mag geen verschil maken. Als je gaat opzien tegen andere spelers, heb je al verloren. Ik heb altijd die Amsterdamse bluf in me gehad. Als we in de jeugd van Ajax het veld opgingen, stonden we al met 1-0 voor ook al was de tegenstander twee koppen groter. Dat zit nog steeds in me. Die winnaarsmentaliteit probeer ik nu ook over te brengen op anderen."

Die mentaliteit bracht je ook in problemen. Na de finale viel iedereen over je heen, wat doet dat met een mens?
"Ik kan m'n persoonlijke leven goed afsluiten van m'n spelerscarrière. De cirkel waarin ik zit, is onbreekbaar. Ik heb er minder problemen mee gehad dan de mensen die me liefhebben. Die voelden zich meer gekwetst dan ik, wilden ook wat terugzeggen. Maar uiteindelijk moet je gewoon zwijgen, dat is de beste remedie. Dan verstomt de kritiek vanzelf. Je moet niet steeds in situaties komen waarin je het goed probeert te praten, dat werkt niet. Nu ben ik gewoon weer in Oranje en lees ik zelfs verhalen dat mijn type spel zeer bruikbaar is in dit elftal. Ik heb mezelf Oranje niet ingeschreven. Dat heb ik bereikt door te zwijgen en m'n voeten te laten spreken. Alles is innerstrength, komt van binnenuit. Er was van alles op me aan te merken, uiteindelijk keert het ook weer om. Andere teams hebben ook gasten die hard zijn, die af en toe de beuk erin gooien. Dat hoort erbij op het hoogste niveau."

De bondscoach noemt alleen Arjen Robben en Robin van Persie als zekerheidjes in dit team. Jouw naam ontbreekt in het rijtje.
"Dat hoeft ook niet. Hij weet wat hij aan me heeft. Deze namen heeft hij al een tijdje geleden genoemd, het zou gek zijn als hij vlak voor het WK opeens een naam toevoegt. Het maakt me ook niet uit, als ik maar speel straks."

Is het nieuwe systeem beter voor Oranje?
"Dat moet nog blijken. We hebben pas een duel gespeeld, zonder een hoop spelers uit het buitenland. Nu pas is de groep compleet, nu kan er gericht gewerkt gaan worden."

Maar is dit systeem een logische gedachte?
"Je ziet het ook bij andere teams en landen, zoals Juventus en Italië. Alleen is het de bedoeling dat wij het minder defensief gaan uitvoeren dan zij. Als het goed wordt uitgevoerd spelen we in balbezit 3-4-3. Ach, mijn rol is in elk systeem hetzelfde, dat zal nooit veranderen."

Nog een voorkeur voor degene die naast je komt te staan op het middenveld?
"Niet echt. Met Van Bommel liep het goed, met Strootman had ik ook een klik. Er zijn wat opties, ik heb geen voorkeur. Laat ik er nu eerst maar voor zorgen dat ik bij de spelers zit die de bondscoach opstelt."

Je hebt een goed jaar gedraaid bij Milan, had dat ook met de trainerswissel te maken?
"Sinds Clarence trainer is ben ik wel beter geworden ja. Het contact met hem is toch anders dan onder z'n voorganger. Het is ook best apart, want naast dat we met en tegen elkaar gespeeld hebben, zijn we ook nog eens goede vrienden. Dat was voor beiden even wennen, maar we zijn professioneel genoeg om elkaar de juiste ruimte te geven. Dat pakte goed uit."

Toch ligt hij danig onder vuur.
"Zo gaat dat in Italië. Iedereen die wat te vertellen heeft bij Milan doet dat ook in de media. Daar moest ik erg aan wennen. Clarence heeft er tien jaar gespeeld, die weet precies hoe de lijntjes lopen. Hij probeert er meer voetbal in te brengen, in dat proces zitten we nu middenin. Het missen van Europees voetbal is een domper, maar kan ook voor een doorstart zorgen."

Jouw contract loopt nog een jaar door. Dus je vertrekt deze zomer?
"Haha. We wachten eerst maar eens het WK af, daarna gaan we onderhandelen. Ze willen me graag houden, dus dat is een goed uitgangspunt."

Hou je de verrichtingen van Ajax nog bij?
"Van al de clubs waar ik actief was. Bij City mag ik graag komen, in Hamburg staat m'n bedrijf met oldtimers, maar Ajax blijft natuurlijk de club die me het meest aan het hart ligt. Vier jaar op rij kampioen, dat geeft veel voldoening. Zeker voor Frank de Boer. Het verbaast me niks, want al als assistent van Van Marwijk zag ik in hem een potentiële topcoach. Hij was er al zo serieus mee bezig."

Moet-ie bij Ajax blijven?
"Uit Ajax-oogpunt wel, maar net als een speler moet hij ook een volgende stap maken. Dat zou goed zijn voor hemzelf. Ik denk dat hij overal prima past. Hij spreekt z'n talen, zal zich overal staande houden. Het is een trainer die heel goed kan inschatten wat spelers willen en nodig hebben."