Bondscoach Louis van Gaal voelt zich gedwongen om een ander spelsysteem (5-3-2) uit te proberen bij Oranje, al noemt hij de voorgenomen wijziging wel ''een groot risico''.

Op papier start Oranje zaterdag in het oefenduel met Ecuador met vijf verdedigers, erkende Van Gaal dinsdag in Hoenderloo.

"Aan de hand van de wedstrijd tegen Ecuador zien jullie hoe het systeem er precies uitziet", zei hij. "Maar we zijn hier op het trainingskamp bezig geweest om de verdedigende organisatie aan te passen."

"Ik probeer een systeem te spelen waarbij de kwaliteiten van de spelers het best tot hun recht komen. Maar de principes van de Hollandse voetbalschool en van mij veranderen niet."

Veltman

Joël Veltman liet vorige week al weten dat Nederland een verdedigender systeem gaat uitproberen. Van Gaal zei dat hij Veltman niets kwalijk neemt.

"Ik vind het niet vreemd dat hij gezegd heeft dat we met een ander systeem bezig zijn. Hij is in mijn ogen ook niet uit de school geklapt. Hij is vol van het nieuwe systeem en dus praat hij er over."

Van Gaal verklaarde dat het idee om over te schakelen op een nieuw systeem van hem zelf kwam, al kunnen de spelers zich er goed in vinden. 

"De spelers komen in dit systeem zelfs meer 'in hun kracht', vinden ze. Het was mijn geluk dat mijn aanvoerder Robin van Persie in Nederland revalideerde, daar heb ik gebruik van gemaakt door hem mee te nemen naar de wedstrijd PSV -  Feyenoord. Met Arjen Robben heb ik het via de telefoon besproken, maar zelfs door de telefoon hoorde ik hoe enthousiast hij werd."

Problemen

"Maar het is wel een groot risico dat nieuwe systeem'', ging hij verder. ''Het staat ook nog niet helemaal vast dat we zo gaan spelen, want deze coach moet wel winnen. Maar we geloven er allemaal in, dus ik denk niet dat we er snel van zullen afwijken. Het kán voor deze spelers een fantastisch systeem zijn."

"Ik ben als trainer altijd van de kwaliteiten van mijn spelers uitgegaan. Door het wegvallen van Strootman ben ik bij dit systeem uitgekomen. Wij hebben geen tweede Strootman en kampten bovendien in het 4-3-3-systeem met problemen op de linksbackpositie."

Dinsdagavond maakt Van Gaal zijn voorselectie van dertig spelers voor het WK bekend. Daarvan moeten er uiteindelijk nog zeven afvallen.

Van Gaal: 'Ik word hier heel erg blij van'

Hoe ziet de WK-voorbereiding van Oranje eruit?