Na de degradatie van NEC zal er niet alleen sportief veel veranderen voor de Nijmeegse club, maar ook op organisatorisch vlak voorziet algemeen directeur Bart van Ingen grote gevolgen.

"We moeten minstens veertig procent van de organisatie wegsnijden. Dat deel hebben we niet meer nodig", zei Van Ingen na de verloren wedstrijd van NEC tegen Sparta (3-1). "Dit scenario hebben we intern al besproken en er was snel duidelijk dat een groot deel overbodig wordt."

De bestuurder benadrukt dat het belang van de club voorop staat. "Er moet heel hard worden nagedacht over wie wij nu precies zijn en wat wij voor de club betekenen."

Van Ingen vindt het lastig om over ontslagen te spreken. "Ik ga nu niet zeggen wie er het veld moeten ruimen. Ik werk elke dag met die mensen en het zijn vrienden van mij. Daar ga ik nu niet van zeggen dat ze binnenkort werkloos zijn."

Na de wedstrijd was er veel agressie bij de supporters. Een aantal probeerde de kleedkamer van NEC binnen te dringen. Van Ingen keurt die acties af, maar kan de boosheid zeer goed begrijpen.

"Ik zat ook met veel woede in mijn lichaam op de tribune. Ook ik dacht dat we na Ajax klaar waren voor de nacompetitie, maar over deze twee wedstrijden blijkt dat we dat niet waren."

Ophof

Technisch directeur Edo Ophof zocht naar woorden om de teleurstelling te omschrijven. "Dit is een gitzwarte dag voor NEC. Ik had het gevoel dat we er met ons hoofd helemaal niet bij waren vandaag. Het liep totaal niet."

Maandagochtend zal de clubleiding van de degradant tijdens een persconferentie bekendmaken wat er op korte termijn gaat gebeuren. "We zullen maandagochtend bijeen komen. Op dit moment weet ik nog niet wat de uitkomst daarvan zal zijn, maar er zullen vast harde besluiten worden genomen."

Over zijn eigen positie wil Ophof niet direct oordelen. "Ik loop zeker niet weg voor mijn verantwoordelijkheden. Maar nu speculeren heeft geen zin."