Trainer Marco van Basten nam zaterdag met uitschakeling in de play-offs tegen zijn volgende club AZ afscheid van sc Heerenveen. Na afloop kon hij zijn spelers niets verwijten.

''Ze hebben keihard gewerkt", aldus Van Basten na de 1-0 zege in het Abe Lenstra Stadion. Afgelopen woensdag werd met 3-0 verloren in Alkmaar, waardoor Heerenveen naast een plek in de voorrondes van de Europa League grijpt. 

Van Basten: ''Mijn ploeg heeft tot de laatste seconde gestreden, op een gedisciplineerde manier. Helaas bleef die tweede goal uit. Anders was het nog heel spannend geworden." 

"Het zat ook niet mee. De bal wilde bij een paar hachelijke situaties net niet goed vallen voor ons. Dat is jammer, want ze hebben hun stinkende best gedaan.''

Van Basten zal het Abe Lenstra Stadion gaan missen, zo liet hij weten. ''Ik vind het een mooi veld en een mooi complex, met een prima sfeer en een lekker geluid. We hebben hier vaak spektakel geboden. Het was al met al best een geslaagd seizoen." 

"We zijn als vijfde geëindigd, maar hebben net geen Europees voetbal gehaald. Veel jonge jongens hebben een kans gekregen en ook gegrepen. Ik heb hier een prima tijd gehad. Op naar mijn volgende baan.''

Advocaat

Van Bastens collega Dick Advocaat blijft door het resultaat in Heerenveen nog twee wedstrijden langer doorwerken als coach van AZ. De vertrekkend trainer neemt het met AZ in de finale op tegen FC Groningen waardoor zijn ploeg dit seizoen op zo'n 60 wedstrijden uitkomt.

''Ik had me beter per duel kunnen laten betalen'', glimlachte Advocaat. ''Maar maak je over mij maar geen zorgen. Ook als we FC Groningen niet verslaan, vind ik niet dat we met lege handen achterblijven." 

"We hebben dit seizoen op alle fronten meegestreden. Nu moeten we alleen zorgen dat er donderdag weer een fitte groep staat. We gaan tot het laatste gaatje.''