Frank de Boer heeft vrijdag de Rinus Michels Award gewonnen als trainer van het jaar. De 43-jarige ex-international loodste Ajax voor de vierde keer op rij naar de landstitel.

Tijdens een congres van de Coaches Betaald Voetbal (CBV) kreeg De Boer van zijn collega's de voorkeur boven Ronald Koeman (Feyenoord), Peter Bosz (Vitesse), Harry van den Ham (FC Dordrecht) en Dwight Lodeweges (tot begin april Cambuur).

"Dit is een mooie erkenning voor mij als trainer'', reageerde De Boer vanuit het trainingskamp in Jakarta. "Maar het is meer dan dat. Het is een mooie erkenning voor mijn staf, inclusief medische staf. Ook zij hebben er keihard voor gewerkt.''

De Boer dankte de trainers van de andere clubs met een kwinkslag. "Dat mijn collega's kiezen maakt deze prijs extra mooi. Zij weten wat er zoal allemaal bij komt kijken. Nu ga ik ook met deze prijs voor de vier."

Ajax won niet alleen de landstitel, maar bereikte ook de bekerfinale. Daarin was PEC Zwolle met liefst 5-1 te sterk. Ron Jans, de coach van de club uit Overijssel, behoorde niet tot de genomineerden. Deze lijst kwam al voor de bekerfinale tot stand.

De Boer is na Guus Hiddink (2005, 2006) pas de tweede trainer die de Rinus Michels Award prolongeert. Onder anderen Louis van Gaal (2007 en 2009) en Ronald Koeman (2012) staan eveneens op de erelijst.

De prijs werd in het seizoen 2003/2004 in het leven geroepen.

Beste jeugdopleiding

De Feyenoord Academy werd uitgeroepen tot beste jeugdopleiding van Nederland, net zoals in de voorbije vier seizoenen.

Feyenoord versloeg de jeugdopleidingen van Ajax en PSV/FC Eindhoven/Helmond Sport/VVV-Venlo.