Trainer Marco van Basten gelooft ondanks de 3-0 nederlaag tegen AZ in de halve finale van de play-offs nog in Europees voetbal voor sc Heerenveen.

''Als zij met 3-0 van ons kunnen winnen. Dan kunnen wij dat ook van hun'', zei de naar AZ vertrekkende oefenmeester woensdag na het duel.

''Wij hebben gelijkwaardige spelers en in de competitie waren we ook tweemaal te sterk.''

Van Basten baalde vooral van de start van zijn ploeg. ''We begonnen rommelig. Joey van den Berg moest al snel tien minuten van het veld om gehecht te worden. AZ deed het daarnaast erg goed door telkens anders druk te zetten.''

De 1-0 was volgens de trainer van de Friezen dan ook terecht. Met het tweede doelpunt, een benutte penalty door Nemanja Gudelj, had hij echter meer moeite.

''Hoe kan het zo zijn dat de scheidsrechter de enige is die daar een penalty in ziet?'', vroeg Van Basten zich af. ''Kort ervoor gaf hij ons geen strafschop, terwijl dat in mijn ogen een zwaardere overtreding was. Die 2-0 is natuurlijk een cruciaal moment.''

Van Basten had geen verklaring voor het zwakke optreden van zijn team. ''Dat is voetbal hè. De ene keer lukt het wel en de andere keer niet. We moeten zaterdag gewoon een heel ander Heerenveen laten zien.''

Advocaat

De winnende coach had enkel lovende woorden voor zijn ploeg. Dick Advocaat was vooral zeer te spreken over de dreiging en agressiviteit die AZ bracht. ''We zaten er bovenop en gaven ze totaal geen ruimte om te voetballen.''

''Eerder dit seizoen waren ze ons voetballend de baas. Ze hebben individueel een paar heel goede spelers. Die hebben we het heel lastig gemaakt'', aldus Advocaat.

''Ik heb mijn spelers ook nog na de 3-0 aangespoord door te gaan. Deze wedstrijd heeft een Europese opzet. Ik wilde daarom een zo goed mogelijke uitgangspositie voor zaterdag. En dat is zeker gelukt'', zei Advocaat, die na dit seizoen bij AZ plaatsmaakt voor Van Basten. 

Rare bijkomstigheid

Voor de huidige trainer van de Friese club brengt dit tweeluik dus een rare bijkomstigheid met zich mee. Mocht hij met Heerenveen alsnog de Alkmaarse club uitschakelen, dan weet Van Basten zeker dat hij volgend jaar geen Europees voetbal speelt met zijn toekomstige werkgever. 

Na de wedstrijd was hij daar zeer kort en stellig over. ''Daar ben ik écht totaal niet mee bezig.''

AZ met gemak langs Heerenveen in play-offs