Sinds voorzitter Daniel Levy het in 2001 voor het zeggen kreeg bij Tottenham Hotspur zijn er veel reputaties van trainers gesneuveld. Dinsdag werd bekend dat Tim Sherwood moet vertrekken.

Ajax-coach Frank de Boer zou een van de kandidaten zijn om aan het werk te gaan op White Hart Lane.

In onderstaande lijst de coaches die in het Levy-tijdperk voor de spelersgroep stonden. Opvallend is dat geen enkele van die trainers door de voordeur vertrok. Illustratief is dat geen van hen momenteel aan het roer staat bij een internationale topclub.

In het overzicht zijn de interim-coaches niet meegenomen.

Glenn Hoddle (2001-2003) - Ontslagen

De oud-bondscoach van Engeland kreeg aan het begin van het seizoen 2003/2004 zijn congé na een reeks nederlagen. In de jaren daarvoor bivakkeerde Tottenham in de middenmoot. Hoddle werkte sindsdien nog twee jaar bij Wolverhampton Wanderers en zit sinds 2006 zonder baan als trainer. De clubicoon van de Spurs is bij bookmakers een outsider om deze zomer aan de slag te gaan als Tottenham-manager.

Jacques Santini (2004) - Opgestapt

Volgens de officiële lezing vertrok de Fransman in 2004 al na dertien wedstrijden wegens persoonlijke problemen. Het was echter een publiek geheim dat Santini niet door één deur kon met technisch directeur Frank Arnesen. Santini dook nog even op bij Auxerre en wacht al acht jaar op een aanbieding.

Martin Jol (2004-2007) - Ontslagen

Onder leiding van de Nederlander maakten de Spurs de sprong naar de subtop. Kwalificatie voor de Champions League bleef echter uit. Jermain Defoe, Robbie Keane en Michael Carrick waren de sterkhouders in dat team. Jol moest wijken na een relatief zwak begin van het seizoen 2007/2008. De oud-international had daarna korte dienstverbanden bij Hamburger SV en Ajax. Bij Fulham was hij langer werkzaam, maar ook daar werd hij ontslagen.

Juande Ramos (2007-2008) - Ontslagen

De man die twee keer de UEFA Cup won met Sevilla wordt in Londen vooral herinnerd aan het feit dat hij de Spurs in oktober 2008 naar de laatste plaats in de Premier League dirigeerde met een ontbinding van zijn contract tot gevolg. Ramos won begin 2008 nog wel de League Cup met de Spurs. Na zijn periode in Londen mocht de Spanjaard fungeren als interim-coach van Real Madrid en momenteel slijt hij zijn dagen bij Dnjepr Dnjepropetrovsk.

Harry Redknapp (2008-2012) - Ontslagen

Hield het liefst vier jaar vol bij Tottenham Hotspur. De manager kwam binnen als troubleshooter en slaagde er snel in een hecht collectief te smeden dat in 2010/2011 tot de kwartfinales doordrong in de Champions League. Gareth Bale brak in die jaargang definitief door. Redknapp werd ontslagen nadat hij in 2012 deelname aan het kampioenenbal misliep. De vader van Jamie Redknapp staat nu op de loonlijst van Championship-club Queens Park Rangers.

André Villas-Boas (2012-2013) - Ontslagen

Slechts twee coaches van de Spurs hebben een beter winstmoyenne dan de Portugees die als 21-jarige al als bondscoach fungeerde van de Britse Maagdeneilanden. Toch moest Villas-Boas in december 2013 opkrassen na matige resultaten. De verwachtingen waren hooggespannen nadat Spurs verschillende spelers kocht van de 100 miljoen euro die het incasseerde voor Bale. Villas-Boas begon onlangs aan een avontuur bij Zenit Sint-Petersburg.

Tim Sherwood (2013-2014)

De oud-middenvelder tekende in december een contract tot medio 2015 als manager en eigenlijk begonnen een maand later al de geruchten over wie zijn opvolger zal worden. Sherwood kreeg als opdracht zijn ploeg te leiden naar een rentree in de Champions League, maar deze missie mislukte. Op 13 mei werd bekend dat Sherwood vertrekt als manager.