Dani Alves heeft maandag uitgehaald naar Spanje en de FIFA. De Barcelona-verdediger vindt dat er te weinig wordt gedaan aan de aanpak van racisme.

Alves kreeg zondag in het duel met Villarreal een banaan toegeworpen toen hij op het punt stond om een corner te nemen.  De Braziliaan maakte direct een statement tegen racisme door het stuk fruit op te rapen en er een hap uit te nemen.

"Buitenlanders krijgen hier te maken met racisme. Spanje doet zich voor als een ontwikkeld land, maar in sommige opzichten lopen ze echt achter", stelt de verdediger tegenover het Braziliaanse Radio Globo.

Alves kreeg veel steun van binnen en buiten de voetbalwereld voor zijn actie. De fan van Villarreal heeft van de Spaanse club een levenslang stadionverbod gekregen.

Volgens Alves is dat niet genoeg. "Ik zou een foto van de fan op internet zetten zodat hij zich gaat schamen voor zijn actie."

Blatter

"Ik ben wel verrast door de steun van iedereen. Ik heb het gedaan zonder na te denken. De wereld is geëvolueerd en we moeten allemaal mee in die ontwikkeling."

Alves kreeg ook steun van FIFA-voorzitter Sepp Blatter via Twitter. De verdediger vindt dat de wereldvoetbalbond meer pro-actiever moet zijn bij de bestrijding van racisme.

"De FIFA moet zich concentreren op belangrijkere zaken dan de jeugdopleiding van Barcelona", aldus Alves. De Spaanse kampioen werd onlangs veroordeeld voor overtreden van de regels bij het vastleggen van jeugdspelers.

Bekijk beelden van het incident: