Aan de hand van 10 getallen blikken we elke maandag terug op de gebeurtenissen in het afgelopen eredivisieweekeinde. Deze keer onder meer aandacht voor de thuisvorm van Feyenoord in het tijdperk-Koeman.

5000

De laatste keer dat NAC Breda zegevierde in de eredivisie was op 8 februari. Op die dag veroverde Sven Kramer de gouden medaille op de 5000 meter bij de Olympische Winterspelen in Sotsji. NAC won al tien keer op rij niet, maar heeft na het 1-1 gelijkspel tegen RKC Waalwijk toch goede papieren om als vijftiende te eindigen.

33

Voor het derde seizoen op rij stelde Ajax in de 33e speelronde de landstitel veilig. De Amsterdammers deden dat in de voorbije seizoenen tegen VVV-Venlo en Willem II. In 2011 sloeg Ajax pas in de 34e en laatste speelronde toe, in een kampioensduel met FC Twente.

10

Er stonden zondag twee winnaars op het veld in Almelo. Heracles verzekerde zich met de 1-1 remise tegen Ajax van minimaal nog een jaar in de eredivisie. De club uit Overijssel begint in augustus aan het tiende achtereenvolgende jaar op het hoogste niveau.

4

Het aantal buitenlandse spelers dat nog vaker dan Graziano Pellè heeft gescoord namens Feyenoord. De Italiaan maakte tegen SC Cambuur zijn vijftigste eredivisiedoelpunt voor de Rotterdammers en hoeft alleen nog maar Ove Kindvall (129 goals), Jon Dahl Tomasson (75), Willi Kreuz (56) en Jozsef Kiprich (53) boven zich te dulden.

41

Na zoveel seconden brak Geoffrey Castillion de score open tijdens het duel tussen NEC en FC Twente. Alleen Jesper Drost was er dit seizoen nog sneller bij. De speler van PEC Zwolle trof tijdens het duel met Heracles Almelo op 10 augustus al na elf seconden doel.

18

Alle eredivisieclubs kwamen tot scoren in speelronde 33. De laatste keer dat zulks gebeurde was tijdens speelronde 23 in het seizoen 2006/2007. Feyenoord en FC Twente waren met vijf goals het meest trefzeker. De Rotterdammers liggen op schema om de meest productieve club van het seizoen te worden. De voorsprong op FC Twente bedraagt vijf goals: 75 om 70.

38

Zoveel thuiszeges boekte Feyenoord sinds Ronald Koeman medio 2011 werd benoemd tot opvolger van Mario Been. Alleen PSV was met 39 overwinningen voor eigen publiek nog succesvoller in die periode. De afzwaaiende Koeman dirigeerde Feyenoord naar achtereenvolgens de tweede, derde en tweede plaats.

41

De kans is na de 2-1 zege bij PEC Zwolle flink toegenomen dat PSV komend seizoen voor het 41e jaar op rij actief is in Europa. De Eindhovenaren hebben deelname aan de voorronde van de Europa League in elk geval weer in eigen hand. Een thuiszege op NAC Breda volstaat zaterdag om de vierde plaats veilig te stellen.

21

Het aantal speelrondes op rij dat Vitesse in de top vier stond. Uitgerekend nu het er om echt om gaat spannen zijn de Arnhemmers buiten de elite gevallen. Na de 2-2 remise tegen Go Ahead Eagles staat Vitesse vijfde en dreigt deelname aan de play-offs. Halverwege het seizoen, na zeventien speelrondes, stond de equipe van coach Peter Bosz nog bovenaan.

1

Roda JC heeft zaterdag net als in 2009 en 2013 een houdini-act nodig om degradatie te voorkomen. Als de formatie uit Kerkrade degradeert, is de kans groot dat er komend seizoen voor het eerst in de eredivisiehistorie geen Limburgse clubs spelen op het hoogste niveau. VVV-Venlo en Fortuna Sittard proberen in de play-offs promotie te bewerkstelligen.