Johan Cruijff roept Ajax op niet op z'n lauweren te rusten na het veroveren van de vierde landstitel op rij.

Volgens de voormalige sterspeler van de Amsterdammers, die in 2010 aan de basis stond van de 'fluwelen revolutie', is er nog veel ruimte voor progressie.

"Niet alleen voor Ajax, maar voor de hele eredivisie was dit een heel leerzaam seizoen, waarin veel talenten veel voor hun kiezen hebben gehad", schrijft Cruijff in zijn column in De Telegraaf.

"Daarom is het te hopen dat iedereen volgend jaar stappen voorwaarts gaat maken. Vooral de voetbalintelligentie zal omhoog moeten. Het besef wanneer je wat doet. Op alle onderdelen."

Volgens Cruijff gaat het nog vaak mis als er omgeschakeld moet worden. "Dat zag je overigens niet alleen bij Ajax, maar bij bijna alle clubs. Terwijl de aanval toch de beste verdediging is."

"Het moet een automatisme zijn dat de spits als de eerste verdediger denkt en de verdediger als eerste aanvaller. Als dat erin zit, dan worden de ruimtes tussen de linies automatisch kleiner en hou je de tegenstander goed onder druk."

Verliespunten

Cruijff noemt het aantal verliespunten van de top drie opvallend. "Ajax is kampioen geworden met 29 verliespunten, terwijl nummer twee Feyenoord en nummer drie FC Twente 33 en 37 punten hebben verspeeld, wat een derde van het totaal is."

"Volgens mij is dat nooit eerder gebeurd. Daarom kan het eigenlijk alleen maar beter worden. Móét het beter worden."

Cillessen wil keepen ondanks mogelijke degradatie NEC

De Boer: 'Collectief is rode draad voor titels'

Overzicht: De weg van Ajax naar de titel