Jasper Cillessen wil zaterdag in de thuiswedstrijd tegen NEC gewoon keepen bij Ajax, ondanks het feit hij er dan mede voor kan zorgen dat zijn oude club degradeert.

"Natuurlijk hoop ik dat NEC niet degradeert", vertelt Cillessen, die de jeugdopleiding bij NEC doorliep en in het seizoen 2010/2011 eerste keeper was in De Goffert.

"Het houdt me ook bezig. Ik ben blij dat Roda JC ook verloren heeft waardoor NEC niet helemaal onderaan staat. Maar als ik zaterdag moet keepen ga ik er wel alles aan doen om die wedstrijd te winnen, al zal NEC daar niet blij mee zijn."

Trainer Frank de Boer liet eerder doorschemeren dat hij als het kampioenschap is veiliggesteld mogelijk Kenneth Vermeer opstelt om zijn kansen op een plek in de WK-selectie van Oranje te vergroten.

Maar als het aan Cillessen ligt speelt hij gewoon de laatste wedstrijd van dit seizoen. "Ik ben een sportman. Ik wil altijd spelen, ook nu de titel binnen is."

Salonremise

Ajax verzekerde zich zondag van die titel door 1-1 te spelen bij Heracles Almelo. Cillessen erkent dat de wedstrijd niet sprankelend was en daarmee wellicht tekenend voor het seizoen van  de Amsterdammers.

"Ja, misschien is dat wel zo. Maar op de momenten dat we het dit seizoen moesten laten zien, hebben we dat wel gedaan. In Almelo hebben we ook weer een resultaat geboekt. Helaas is het niet echt gelukt om revanche te nemen voor de 5-1 nederlaag van vorige week in de bekerfinale tegen PEC Zwolle, maar de schaal vergoedt veel."

Met de 1-1 in Almelo verzekerde Ajax zich niet alleen van de landstitel, Heracles stelde met het gelijkspel handhaving in de eredivisie veilig. In de laatste minuten gooiden beide ploegen het daarom op een salonremise, al had Cillessen dat pas laat door.

"Vijf minuten voor tijd zag ik het. Ik lette steeds op, voor het geval Heracles de lange bal zou spelen. Pas toen ik zag dat ze bij Heracles de bal achterin door elkaars benen speelden wist ik dat het wel klaar was."

"Tja, ik had liever dik gewonnen, maar soms moet je gewoon doen wat nodig is. Ik kan me herinneren dat PSV ook ooit zo kampioen werd, bij FC Groningen."

Veltman: 'De toekomst van Ajax ziet er mooi uit'

De Boer: 'Collectief is rode draad voor titels'

Overzicht: De weg van Ajax naar de titel