Ajax is zondag dankzij een 1-1 gelijkspel bij Heracles Almelo voor de 33e keer landskampioen geworden. Met nog één speelronde te gaan in de eredivisie zijn de Amsterdammers niet meer door de concurrentie te achterhalen.

Ajax staat vier punten voor op nummer twee Feyenoord, dat SC Cambuur versloeg.

Het betekent de vierde kampioensschaal op rij voor Ajax en tevens de vierde titel op rij van trainer Frank de Boer.

Die kwam tot stand dankzij een salonremise. Toen Heracles en Ajax een kwartier voor tijd nog op 1-1 stonden, drongen beide teams niet meer aan om voor de zege te gaan.

Bij een gelijkspel was Ajax immers kampioen en Heracles zeker van lijfsbehoud in de eredivisie.

Ajax haalde ook in de fase daarvoor geen hoog niveau, al was vanaf de aftrap wel duidelijk dat de titelverdediger het niet op de laatste thuiswedstrijd tegen NEC wilde laten aankomen. Bovendien wilde de ploeg van De Boer een nieuwe zeperd voorkomen na de pijnlijke nederlaag (5-1) tegen PEC Zwolle in de bekerfinale.

Een sterke beginfase leverde Ajax al na dertien minuten een 1-0 voorsprong op. Lasse Schöne schoot een vrije trap via de onderkant van de lat binnen. Het bleek niet de aanzet tot een eenvoudige zege, want Simon Cziommer trok de stand nog geen tien minuten later weer gelijk. De Duitser benutte eveneens een vrije trap.

Cillessen

Niet lang daarna had Mark Uth een enorme kans om de thuisploeg zelfs op voorsprong te zetten. De spits van Heracles stuitte echter op doelman Jasper Cillessen, die niet veel later ook een inzet van Mikhail Rosheuvel onschadelijk maakte.

In de slotfase trokken beide teams zich terug op eigen helft en koesterden ze het punt, tot blijdschap van het meegereisde Amsterdamse publiek.

Overzicht: De weg van Ajax naar de titel

De Boer jaagt op record Hiddink

Vier landstitels op rij geen unicum

De Boer: 'Collectief is rode draad voor titels'