Ajax kreeg zondag in de bekerfinale tegen PEC Zwolle een gevoelige tik te verwerken. Maar volgens Kolbeinn Sigthorsson is de knop inmiddels om bij de Amsterdammers richting de eventuele kampioenswedstrijd van zondag tegen Heracles Almelo.

"De afgelopen dagen zag ik de scherpte weer op de training. Ik denk dat we in de juiste mood zijn om zondag de titel te pakken", aldus Sigthorsson tegen NU.nl.

"We hebben dit seizoen bovendien laten zien dat we ons goed kunnen herstellen na een dramatisch resultaat," verwijst de IJslander onder meer naar de 4-0 overwinning op AZ nadat een paar dagen eerder met 3-0 van Red Bull Salzburg was verloren.

Met de twee nederlagen tegen Salzburg schaart Sigthorsson het 5-1 verlies tegen PEC bij de slechtste wedstrijden van Ajax dit seizoen. "Daarom is het ook lastig om er één ding uit te pikken waar we het hebben laten liggen in De Kuip."

"Werkelijk alles ging fout, terwijl PEC top speelde. En dan wordt het 5-1. Zondagavond bij terugkeer in de Arena hebben we er meteen over gesproken. Het mag niet weer gebeuren, daar is iedereen het bij Ajax over eens."

Vader

Maandag en dinsdag was de selectie van Ajax vrij. Waar een aantal ploeggenoten uit schaamte die dagen liever binnen bleef, had de 24-jarige spits minder moeite om de afstraffing in de bekerfinale van zich af te zetten.

"Ik ben maandag namelijk vader geworden van een dochtertje. Echt fantastisch. Dus maandag was gewoon een hele mooie dag voor me. En dinsdag ook nog. Mijn ploeggenoten zeiden ook: van ons allemaal heb jij het veruit het makkelijkst gehad om de nederlaag te verwerken."

En hoe heet ze?

"Dat kan ik nog niet zeggen. Het is traditie in IJsland om dat pas bekend te maken als de familie erbij is. En dat gebeurt pas na het seizoen als mijn vriendin en ik in IJsland zijn."

Het is zo wel een bijzondere week voor je.

"Ja, eerst dik verliezen, dan vader worden en hopelijk zondag de titel pakken."

Het kan je derde titel worden in drie jaar tijd. In hoeverre zal dit kampioenschap anders voelen dan de vorige twee?

"In eerdere seizoenen was ik veel geblesseerd. Dit jaar heb ik bijna alles gespeeld. En ook belangrijke doelpunten gemaakt tegen PSV, Feyenoord, FC Twente, Vitesse en FC Groningen. Wat dat betreft heb ik echt mijn aandeel gehad als we zondag kampioen worden."

Als je terugkijkt, ben je dan ook tevreden over dit seizoen?

"Het ging met ups en downs. Een wisselvallig seizoen. Een spits wil ook altijd meer scoren. Maar begin dit seizoen was het ook een doel om mijn lichaam op gang te krijgen en ritme op te bouwen. Wat dat betreft was dit seizoen positief. Ik ben bijna een heel seizoen heel gebleven."

Toch was je niet onomstreden. Je speelde niet altijd en wisselde voorin de spitspositie af met een plek aan de zijkant.

"Ja, dat was wel lastig. Niet alleen ik, maar aanvallend werd er veel gewisseld door de trainer. Maar goed, je moet er gewoon staan als je de kans krijgt, welke positie dat ook is. En gezien de resultaten is dat ook goed gegaan, we staan nog steeds bovenaan. Ik ben in ieder geval blij dat ik veel heb kunnen spelen. Fysiek voel ik me ook sterker dan aan het begin van dit seizoen. En dat geeft een basis om de komende seizoenen weer stappen te zetten."

De vraag is alleen of dat in de Arena zal zijn. Je contract loopt in 2015 af. Ajax zal willen dat je deze zomer vertrekt of bijtekent omdat je anders gratis de deur uitloopt.

"Ik heb ook aangegeven dat ik open sta voor een nieuwe club. Het is afwachten. Ik richt me eerst op het slot van de competitie en dan zie ik wel wat er gaat gebeuren."

Afgelopen winter was er al interesse van Queens Park Rangers…

"Klopt, er waren een paar clubs geïnteresseerd. Maar ik wilde het seizoen bij Ajax afmaken, daar heb ik niet over getwijfeld. Het is afwachten wat er deze zomer op mijn pad komt. Meer valt er op dit moment niet over te zeggen."