De vrijdag overleden Tito Vilanova had een rijk verleden bij FC Barcelona. De Spanjaard werd na zijn actieve spelersloopbaan jeugdtrainer bij de Catalanen en was er vorig seizoen de hoofdtrainer.

Vilanova kon als voetballer net niet doorbreken bij Barcelona. In 2002 keerde hij als jeugdcoach terug. De geboren Catalaan kreeg destijds onder meer een team met Messi, Cesc Fabregas en Gerard Piqué onder zijn hoede, spelers die hij later in de A-selectie opnieuw zou tegenkomen.

Na korte dienstverbanden bij andere en kleinere clubs ging Vilanova in 2007 opnieuw aan de slag bij Barcelona. Eerst als assistent-trainer van Pep Guardiola en vanaf 2012 als hoofdcoach. Bij Vilanova werd eind 2011 voor de eerste keer kanker geconstateerd. Sindsdien onderging hij diverse operaties en kuren.

In december 2012 werd bij hem voor de tweede keer kanker vastgesteld. Hij verbleef gedurende het seizoen twee keer voor geruime tijd in New York voor een speciale behandeling in een kliniek.

Daarna pakte hij zijn werkzaamheden bij Barcelona weer op, met de landstitel als beloning. Barça veroverde onder Vilanova het kampioenschap met precies honderd punten, een evenaring van het record van Real Madrid uit 2012.

Vilanova begon vorig jaar zomer nog wel aan het nieuwe seizoen. Hij moest zijn functie bij Barcelona uiteindelijk half juli toch neerleggen, nadat voor de derde keer de ziekte bij hem was geconstateerd. Vilanova concentreerde zich nadien buiten de publiciteit op zijn herstel, dat hem echter niet is gegund.

Voormalig FC Barcelona-coach Vilanova (45) overleden

Reacties op overlijden Vilanova: 'Een persoon om moeilijk te vergeten'