Vanuit de internationale voetbalwereld is vrijdag geschokt en met groot verdriet gereageerd op het overlijdensbericht van de 45-jarige Tito Vilanova, de oud-coach van Barcelona. Hij verloor de strijd tegen kanker.

Zijn voormalige pupillen bij FC Barcelona zijn in diepe rouw. "Ik ben sprakeloos. Jij bent altijd een voorbeeld geweest en zal dat ook altijd zijn. Rust in vrede, kus", schreef Andres Iniesta op Twitter.

Zijn ploeggenoot Lionel Messi was ook vol lof over Vilanova. "Een persoon om moeilijk te vergeten. We zullen hem altijd herinneren."

Ook Cesc Fabregas en Victor Valdes waren ontdaan door het nieuws "Tito Vilanova is een van de beste coaches die ik ooit heb ontmoet. Bedankt voor alles wat je voor ons betekend hebt", aldus Valdes.

"Tito, bedankt voor alles wat je hebt gegeven voor het voetbal en voor Barcelona. Persoonlijk, ik heb je veertien jaar geleden ontmoet en kan zeggen dat er maar weinig mensen zijn zoals jij. Bedankt dat je altijd vertrouwen in mij hebt gehad, mij hebt geholpen me te verbeteren en om persoonlijke en professionele obstakels te overwinnen. We zullen je altijd in ons hart dragen", waren de woorden van Fabregas.

De huidige voorzitter van Barcelona, Josep Maria Bartomeu, zei: "Tito Vilanova was een mooi persoon, en hij zal nooit worden vergeten. Bedankt voor alles wat je ons hebt geleerd."

Mourinho

José Mourinho, die Vilanova in 2011 na afloop van de return tussen Barcelona en Real Madrid in de Super Cup in zijn oog prikte, wilde ook wat kwijt over de Spanjaard.

"Tito Vilanova’s overlijden is een droevige dag voor het voetbal, voor Barcelona en vooral voor zijn familie en vrienden."

Vicente del Bosque, de bondscoach van Spanje, kon het nieuws niet geloven. "Het is een tragedie. We hebben een man van 45 jaar verloren die nog een heel leven voor zich had. Ik heb de gelegenheid gehad met hem te spreken tijdens zijn ziekte. Hij was een vriendelijke man die altijd bereid was te helpen."

"Het overlijden van Tito Vilanova stemt me droef. Hij was een groots voorbeeld van een strijder, zowel in het leven als op het veld. We zullen hem missen", zei Juventus-trainer Antonio Conte op zijn beurt.

Ook Wesley Sneijder had een bericht voor de familie van Vilanova. "Mijn gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van Vilanova, een enorm verlies van een Barcelona-legende."

Voormalig FC Barcelona-coach Vilanova overleden

Overzicht: De trainersloopbaan van Vilanova