Bondscoach Louis van Gaal begint op 7 mei in Hoenderloo met een grote groep spelers uit de Nederlandse competitie aan het eerste deel van de voorbereiding op het WK.

''Om zo goed mogelijk te kunnen trainen roept hij wellicht ook spelers van Jong Oranje op. Die verblijven dan in Doorwerth voor de duels met Schotland en Luxemburg'', vertelde teammanager Hans Jorritsma vrijdag tijdens de presentatie van het programma van Oranje voor en tijdens de eindronde in Brazilië.

Van Gaal oefent vanaf 7 mei tijdens drie perioden van drie dagen in Hoenderloo. De Amsterdammer maakt op 2 mei bekend met welke spelers hij dat doet. ''De bondscoach heeft gekozen voor korte intensieve trainingen'', zei Jorritsma.

''Na drie dagen kunnen de spelers een dagje naar huis. Tijdens de tweede periode van drie dagen komen er internationals bij die in het buitenland spelen. Dan zijn de Engelse en Duitse competitie afgelopen.''

Trainingskamp

Oranje besluit op 17 mei het eerste deel van de voorbereiding in Hoenderloo met een oefenwedstrijd tegen Ecuador in de Arena. Vervolgens vertrekt Van Gaal op 20 mei met zijn selectie naar Portugal voor een trainingskamp van zeven dagen in Lagos.

''De bedoeling is dat dan iedereen er bij is'', aldus Jorritsma. ''Al bestaat de kans dat Arjen Robben nog de finale van de Champions League moet voetballen.'' De finale is op zaterdag 24 mei in Lissabon.

Na terugkomst uit Portugal bereidt het Nederlands elftal zich vanaf 29 mei in Rotterdam voor op de oefenwedstrijd van 31 mei tegen Ghana in De Kuip.

In de aanloop naar het laatste oefenduel op 4 juni tegen Wales (in de Arena) traint Oranje in het stadion van AZ. Van Gaal maakt op 2 juni bekend met welke 23 spelers hij op 5 juni naar Rio de Janeiro vliegt.

Flamengo

Tijdens het WK traint Oranje op het complex van Flamengo, dat op loopafstand van het spelershotel aan Ipanema-beach is gelegen. ''Het complex is authentiek, sommigen zeggen oud'', zegt Jorritsma. ''We hebben veel aandacht besteed aan de grasmat. Tijdens het WK zullen de grassprieten 1,8 tot 2 millimeter lang zijn. Daar houden we rekening mee.''

Oranje vliegt vanuit Rio de Janeiro naar Salvador, Porto Alegre en Sao Paulo, de speelsteden voor de groepsduels met Spanje, Australië en Chili.