Het Nederlands elftal is ruim twee maanden voor de start van het WK vier plaatsen gezakt op de FIFA-ranking.

De ploeg van bondscoach Louis van Gaal verruilt op de donderdag verschenen ranglijst de elfde voor de vijftiende plaats. In juli 2002 stond Oranje voor het laatst zo laag.

Nederland verdween vorige maand voor het eerst sinds september 2002 uit de top tien. In augustus 2011 stond Oranje zelfs even bovenaan.

De daling in maart kwam door de 2-0 nederlaag in het oefenduel met Frankrijk. In de afgelopen periode zijn er geen interlands gespeeld.

Het verloren terrein is nu te wijten aan interlands uit de afgelopen vier jaar, waarop de ranglijst gebaseerd is, die niet meer of minder zwaar meetellen.

Zuid-Amerika

Spanje, op het WK in Brazilië tegenstander van Nederland in de groepsfase, blijft de ranglijst aanvoeren voor Duitsland. Portugal is de nieuwe nummer drie omdat Argentinië drie plekken is gezakt naar plaats zes.

De top drie met alleen Europese landen wordt nu gevolgd door vier Zuid-Amerikaanse teams. Colombia is vierde voor nummer vijf Uruguay. De Argentijnen delen de zesde plaats met WK-gastland Brazilië, dat drie plekken is gestegen.

Zwitserland, Italië en Griekenland, dat drie plekken winst boekte, completeren de top tien. België zakte daaruit weg naar plek twaalf. De meest opvallende stijging in de lijst komt op naam van Schotland, dat vijftien plaatsen won en nu 22e is.