PEC Zwolle gaat volgend seizoen voor het eerst Europa in. De ploeg van trainer Ron Jans weet zich na de eredivisiewedstrijden van dit weekeinde verzekerd van een plek in de Europa League.

Ajax, de tegenstander in de finale van het toernooi om de KNVB-beker, eindigt namelijk sowieso bij de eerste twee en gaat de Champions League in.

De koploper van de eredivsie heeft namelijk tien punten voorsprong op FC Twente, dat derde staat met nog drie wedstrijden te gaan.

PEC Zwolle staat op 20 april in de bekerfinale tegenover Ajax, dat na het gelijkspel van zondag tegen Vitesse (1-1) verzekerd is van een plek bij de bovenste twee. Ook als de club uit Overijssel de eindstrijd verliest, krijgt het een ticket voor de Europa League.

Play-offs

Als PEC de KNVB-beker wint, stroomt het pas tijdens de play-offs van het tweede Europese bekertoernooi in. Bij winst van Ajax gaat dat ticket naar de nummer drie van de eredivisie en heeft PEC als verliezend bekerfinalist recht op een startbewijs voor de tweede voorronde van de Europa League.

De club uit Zwolle kan dan via de play-offs om Europees voetbal in de eredivisie nog wel proberen een 'hoger' ticket te bemachtigen, voor de derde voorronde.

PEC staat op dit moment negende in de eredivisie, de play-offs gaan tussen de nummers vier tot en met acht.

Rondvaart

Hoe de bekerfinale ook uitpakt voor PEC, de ploeg wordt in ieder geval geëerd met een rondvaart door de Zwolse stadsgracht. Een dag na de finale, op maandag 21 april, kunnen de fans van de Zwolse club hun spelers toejuichen.

Mocht PEC de beker zelfs winnen, dan volgt er ook nog een podiumhuldiging in het centrum van de stad.