Ajax wist zondag bij NAC Breda voor de tweede keer op rij niet te winnen. Toch maakt Lasse Schöne zich nog geen zorgen over de laatste wedstrijden op weg naar de eventuele vierde titel op rij voor de Amsterdammers.

"Het moet goed komen met het kampioenschap. We staan er nog altijd heel aardig voor", zegt Schöne tegen NU.nl.

"En we hebben alles nog in eigen hand. Maar de voorsprong had wel een stuk groter moeten zijn. Dat mogen we onszelf kwalijk nemen."

Ajax heeft door de 0-0 in Breda zeven punten voorsprong op FC Twente en Vitesse, waar het verschil negen punten had kunnen zijn. Schöne: "Dat is onnodig. Ik heb daarom een slecht gevoel overgehouden aan de wedstrijd."

De 27-jarige Deen zag het in Breda op dezelfde manier misgaan als een week eerder toen Ajax in de Arena niet verder kwam dan 1-1 tegen SC Cambuur. "Net als tegen Cambuur ontbrak het net aan dat laatste passje. En het afwerken."

"Over de hele wedstrijd waren we wel beter dan NAC. En voor rust hadden we drie 100 procent kansen, alleen maakten we ze niet af. Na rust groeven zij zich in. Ze hoefden niet te komen omdat ze tevreden waren met 0-0. En wij kwamen er niet meer doorheen."

Wat is het grootste probleem op dit moment bij Ajax? Creëren jullie te weinig kansen of maken jullie de kansen niet af?
"Ik denk het tweede. Zoals ik al zei, we kregen voor rust drie grote kansen. Als je er daar één of twee van maakt, krijg je meer ruimte en nog meer kansen. Nu bleven ze na rust rond de zestien staan."

Feit is ook dat jullie inclusief de wedstrijd tegen Cambuur al 178 minuten niet gescoord hebben…
"Ja, dat is zo. Maar we moeten niet ineens doen alsof we niet meer kunnen scoren."

Er wordt wel heel veel geschoven voorin. Alleen jij lijkt als rechtsbuiten zeker van je plek.
"Ja, maar er staan wel steeds spelers die een doelpunt kunnen maken en dat in het verleden vaak genoeg hebben gedaan. Toen Siem de Jong zondag uitviel, kwam Kolbeinn Sigthorsson erin. Hij heeft dit seizoen een paar keer een heel belangrijke goal gemaakt. Maar nu gaat hij net niet over de lijn. Het geluk ontbreekt daarbij nu ook. En natuurlijk spelen we ook iets minder. Maar we kunnen niet een heel seizoen goed spelen. Daarom hoeven we nu niet in paniek te raken. We moeten ons niets laten aanpraten."

Jullie trainer Frank de Boer gaf na de wedstrijd tegen NAC wel aan dat hij het 'gif' mist in de ploeg.
"Ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Maar dat heeft ook te maken met het feit dat de treffer niet valt. Als je scoort, groeit het vertrouwen en ga je overtuigender voetballen. Nu liepen we de tweede helft steeds tegen de verdediging van NAC aan. Maar we gingen wel volle bak."

Over anderhalve week wacht pas de volgende wedstrijd, de halve finale van de KNVB-beker tegen AZ. Wat moet er in die dagen bij Ajax gebeuren om het weer op de rit te krijgen?
"Niet veel. We moeten dit althans niet te dramatisch maken. Het stond defensief gewoon goed tegen NAC, alleen maakten we het voor rust niet af. Misschien is de oplossing om meer op afronden te trainen. We hebben de tijd. Maar het liefst had ik vandaag weer een wedstrijd gespeeld. Dan kun je het meteen rechtzetten."

Veltman: 'Geen reden voor paniek'