Het duurde even, maar AZ weet sinds dinsdag eindelijk dat de club geen straf krijgt van de UEFA voor het spelen van een wedstrijd onder leiding van een 'illegale' scheidsrechter.

Dat gebeurde ruim twee jaar geleden twee keer tijdens een trainingskamp in de Turkse plaats Belek.

De wedstrijdorganisator kreeg wel een berisping van de Europese voetbalbond, liet de Alkmaarse club dinsdag op de eigen website weten.

Men verkeerde in de veronderstelling dat de Bulgaar Raitsjo Raitsjev destijds de oefenduels met Werder Bremen en Wehen Wiesbaden floot.

In werkelijkheid ging het om diens corrupte landgenoot Loetsjezar Yonov, een ex-arbiter die een jaar eerder voor het leven was geschorst. Hij gaf zich in Turkije uit voor Raitsjev, die toentertijd geblesseerd was.

Matchfixing

Yonov was in eigen landen schuldig bevonden aan matchfixing. Hij maakte volgens AZ tijdens beide oefenduels ook een allesbehalve betrouwbare indruk.

In de wedstrijd tegen Werder Bremen (1-2) kende de arbiter AZ een dubieuze strafschop toe, keurde hij onterecht een doelpunt van de Duitsers af en telde hij liefst twaalf minuten blessuretijd bij. Tegen Wehen Wiesbaden (3-1) deelde de scheidsrechter nog eens twee dubieuze strafschoppen uit.