Geen enkele club heeft in 2014 meer punten veroverd dan PSV. De Eindhovenaren, die een dramatische eerste seizoenshelft afwerkten, staan in de top vijf van beste 'comebackploegen' in de afgelopen vijf seizoenen.

PSV heeft in de eerste negen speelrondes na de winterstop 21 punten veroverd, een gemiddelde van 2,33 punten per wedstrijd. In de eerste seizoenshelft kwamen de Brabanders niet verder dan een moyenne van 1,44.

De formatie van coach Phillip Cocu boekt dus een progressie van 0,89 punt per wedstrijd. Geen enkele club is er meer op vooruitgegaan ten opzichte van de eerste competitiehelft. SC Cambuur, dat zondag nog verdienstelijk gelijkspeelde tegen Ajax, zit eveneens in de lift met een plus van 0,78.

Ook AZ (+0,45) en ADO Den Haag (+0,39) presteren in 2014 beter dan in de maanden augustus, september, oktober, november en december.

FC Groningen en FC Utrecht zijn juist helemaal de weg kwijt sinds de jaarwisseling. Beide clubs delen de rode lantaarn als alleen wordt gekeken naar de resultaten in 2014. Groningen behaalt sinds de competitiehervatting per wedstrijd 0,83 punt minder dan in de eerste seizoenshelft, Utrecht scoort gemiddeld 0,66 punt minder.

Historisch perspectief

In de afgelopen vijf seizoenen is het NAC Breda van 2012/2013 de ploeg die zich het meest verbeterde in de eerste wedstrijden na het winterreces.

Vorig jaar scoorden de Bredanaars in de eerste negen duels van het nieuwe jaar een gemiddelde van 1,89 punt per wedstrijd, waar ze voor de winterstop met een moyenne van 0,78 punt genoegen moesten nemen.

Andere voorbeelden van 'comebackteams' in de voorbije vijf jaar zijn VVV-Venlo in 2011/2012 (+1,08) en NEC in 2009/2010 (+0,91). 

De beste 'comebackploegen' sinds 2009:

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Het elftal dat in de recente historie het meeste terrein verloor in de tweede seizoenshelft is het FC Twente van 2012/2013.

De Tukkers pakten vorig jaar in de eerste negen speelrondes na 1 januari gemiddeld 1,44 punt minder dan in de eerste maanden van het seizoen. Deze slechte reeks leidde tot het vertrek van manager Steve McClaren.

Constant

Van de clubs die sinds 2009/2010 op het hoogste niveau actief zijn, is er maar één club die altijd beter presteerde na de winterstop: Ajax.

NEC presteert in de regel ook beter in het nieuwe jaar, al pakte de ploeg uit Nijmegen vorig seizoen gemiddeld evenveel punten in de eerste fase na de winterstop als in de eerste competitiehelft.