Luciano Narsingh speelde zaterdag bijna de hele wedstrijd van PSV tegen FC Utrecht (1-0 winst). Maar de rechtsbuiten is fysiek nog altijd niet zo goed als voor zijn zware blessure.

"Mijn rechterknie voelt nog niet hetzelfde als mijn linkerknie", aldus Narsingh, die in december 2012 tegen NAC Breda zijn voorste kruisband afscheurde.

"De ene week voel ik me top, de andere week voelt mijn knie toch weer wat stijf. Het is daarom moeilijk om uit te drukken in een percentage in hoeverre ik alweer de oude ben." 

"Maar het gaat wel de goede kant op. Ik voel me bijvoorbeeld alweer een stuk beter dan een week of drie terug. Na de training doe ik met de fysiotherapeut ook altijd speciale oefeningen voor mijn knie. Dat helpt."

Narsingh praat ook met andere voetballers die een vergelijkbare blessure hebben gehad. "Met mijn ploeggenoot Mathias 'Zanka' Jörgensen bijvoorbeeld. En vrijdag nog met Romeo Castelen van RKC Waalwijk. Hij vertelde dat het echt heel lang duurt alvorens je weer top bent."

"Op zo'n moment besef ik dat ik dus toch al behoorlijk ver ben. Maar al met al duurt het wel langer dan ik verwacht had."

Basisplaats

De 23-jarige Narsingh praat ook met zijn trainer Phillip Cocu over zijn fysiek. "Hij zegt dat het voetballend goed gaat. Maar hij ziet ook dat ik soms nog een beetje te voorzichtig ben. Dat ik nog het gevoel heb: als ik maar niet tegen mijn knie wordt geschopt."

"Dat gevoel is trouwens normaal na zo'n zware blessure. En het wordt gelukkig steeds minder. Het trainen gaat steeds beter. Ik werk hard. De trainer zei voor de wedstrijd tegen FC Utrecht tegen me: 'Als je speelt zoals je traint, dan is het goed. Zoek je man op.'"

"Dat heb ik ook gedaan. Het ging aardig, maar ik had graag nog een assist gegeven of een doelpunt gemaakt."

Narsingh hoorde pas op de wedstrijddag dat hij zou gaan spelen, omdat Bryan Ruiz laat terug was gekeerd van een interland met Costa Rica. Door de komst van de Fulham-huurling in de winterstop zit Narsingh meestal op de bank.

"Dat is niet leuk, ik wil altijd spelen. Maar Ruiz is een hele goede speler. Hij heeft extra kwaliteiten en is belangrijk voor het team. En mijn situatie is niet uitzichtloos. Ik krijg nog geregeld minuten en daarin moet ik het laten zien."

Oranje

Het verlies van zijn basisplaats bij PSV heeft er echter wel toe geleid dat Narsingh niet werd opgeroepen voor de oefeninterland van Oranje tegen Frankrijk. Narsingh begrijpt die beslissing van bondscoach Louis van Gaal.

"De vorige twee wedstrijden speelde ik niet bij PSV. Het is daarom logisch dat ik er niet bij zat."

Eind vorig jaar zat Narsingh kort na zijn rentree wel meteen weer bij de selectie. Maar aan het WK in Brazilië denkt de zesvoudig international nu even niet.

"Ik ben niet bezig met het WK. Het is nu vooral zaak om weer helemaal de oude worden bij PSV en veel speelminuten te maken. Als dat lukt, kom ik vanzelf weer in beeld bij Oranje. Mocht ik het WK halen dan zal dat een bonus zijn."