Roda JC heeft zaterdagavond het belangrijke degradatieduel met NEC gewonnen. De Limburgers waren in eigen stadion met 3-1 te sterk.

Door de overwinning doet Roda, dat zes keer op rij had verloren, de laatste plaats over aan NEC. Beide teams hebben 25 punten na 27 wedstrijden.

De zege had Roda vooral te danken aan de blunders van doelman Kalle Johnsson bij de Nijmegenaren. De Zweed mocht zich de eerste twee treffers aanrekenen.

Na een half uur liet Johnsson zich bij een uittrap verrassen door Berry Powel die Guus Hupperts vervolgens bediende. Acht minuten na rust vloog een op het oog ongevaarlijk vrije trap van Marc Höcher er in één keer in omdat de keeper veel te ver voor zijn doel stond.

Hupperts liet even later met zijn tweede treffer de 3-0 aantekenen. Vlak daarna deed Michael Higdon wat terug namens NEC, maar verder kwamen de bezoekers niet. Victor Pálsson kreeg in blessuretijd nog de rode kaart na een forse tackle op Frank Demouge.

Feller

Het onderlinge verschil was vooraf drie punten in het voordeel van de gasten, maar in de eerste helft leek het er niet op dat de ploeg uit Nijmegen van plan was om dat gat te verdubbelen. Roda startte in eigen huis veel feller, maar de Limburgse aanvallen strandden vaak op de rand van het zestienmetergebied van NEC.

Na een fout van doelman Filip Kurto van Roda was Higdon toch dicht bij de 0-1, maar Kurto kon zich ternauwernood herstellen. Na een half uur spelen deed Johnsson niet veel onder voor zijn onzekere collega Kurto. De keeper treuzelde veel te lang en schoot vervolgens de bal op de jagende Powel.

De spits kwam echter te veel aan de zijkant van het doel te staan om voor eigen succes te gaan. Gelukkig voor Roda was Hupperts alert komen inlopen. De rappe aanvaller werd bediend door Powel en tikte gemakkelijk de 1-0 in het lege doel.

Benadeelde

Roda dacht voor rust nog op 2-0 te komen toen Powel zijn schot achter Johnsson in het doel zag belanden. Scheidsrechter Pieter Vink had net daarvoor gefloten en verzuimde daarmee het voordeel af te wachten. Wat restte voor Roda was een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Die leverde niets op, waardoor Vink Roda onbedoeld behoorlijk benadeelde.

In de tweede helft kreeg Roda al snel loon na werken. Naast de goal van Höcher gleed Hupperts zijn tweede doelpunt binnen, weer op aangeven van Powel. Er waren toen pas elf minuten in het tweede bedrijf gespeeld. NEC kwam met nog een half uur te spelen even terug in de wedstrijd via Higdon en de later uit het veld gestuurde Pálsson miste een levensgrote kans.

Tomasson: 'Hebben de oorlog gewonnen'